Kungaparet fast i oväder

Dramatisk start på statsbesöket i Brasilien

Foto: Peter Wixtröm
PÅ PLATS – TILL SIST Planet som kungen och drottningen åkte med tvingades landa 60 mil bort från slutdestinationen på grund av ett kraftigt åskväder. Kungen välkomnas med pompa och ståt.
NÖJE

BRASILIA. Ett dramatiskt regnoväder tvingade på tisdagen kungaparets plan att ändra kurs – bort från Brasiliens huvudstad. Tre timmar försenade kom de fram till mottagningskommittén.

Då sken solen – och statsbesöket kunde börja.

Foto: Peter Wixtröm
Kungen välkomnas med pompa och ståt.

På tisdagen inledde kungaparet sitt fyra dagars statsbesök i Brasilien. Men ankomsten till huvudstaden blev dramatisk. De flög reguljärt mot Brasilia när deras plan plötsligt överraskades av ett kraftigt åskoväder.

Flygplatsen stängdes

En timme före planerad landning var landningsbanan på militärbasen så översvämmad och sikten så dålig att hela flygplatsen tvingades stänga. Polis, militär och dignitärer sökte skydd i terminalen medan kungaparets plan dirigerades om till Überlandia – 40 mil bort.

Inte heller där fick de landa. Kungaplanet tvingades ändra kurs till Belo Horizonto 60 mil från Brasilia. Där kunde de landa, tanka planet – och vänta på bättre väder. Tre timmar försenade tog kungen och drottningen till slut mark i huvudsta- den. Då sken solen.

– Det regnar lite varje dag så här års, men verkligen inte så mycket som nu. Brasilia är full av dalar, så det blir snabbt översvämningar, säger Lena Jern, kansliråd på UD.

60 människor dog

Kungaparet har tidigare råkat ut för regnoväder i Brasilien. I vintras, när de var på privat semester i Parati, överraskades de av enorma skyfall som orsakade jordskred och krävde över 60 människors liv.