Notan för kalaset: 100 miljoner kronor

Så mycket kostar bröllopet

Foto: Scanpix
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop beräknas kosta cirka 100 miljoner.
NÖJE

Slutnotan för bröllopet – cirka 100 miljoner kronor.

Varje vecka ökar kostnaden för kronprinsessparet.

I veckan begärde kungen ytterligare 2 miljoner till Victoria och Daniel.

När Sveriges blivande drottning gifter sig sparas det inte på pompa och ståt. Den stora festen finansieras till stor del av skattepengar. Staten bidrar med 15 miljoner kronor som är direkt kopplade till bröllopet, men svenska folket bidrar med många fler miljoner än så när Victoria och Daniel gifter sig.

Stockholm stad ställer till med folkfest med start på nationaldagen den 6 juni. Notan för arrangemanget slutar på 8 miljoner kronor, men man räknar med att flera sponsorer ska gå in med pengar. Även Ockelbos kommun bidrar med pengar när man arrangerar en stor byfest i staden. En picknick i parken, Sten & Stanley och ett återförenat Roosarna på scenen ska locka ockelboarna att gå man ur huse.

Allra dyrast är renoveringen av Haga slott som går lös på 40 miljoner kronor. Slottet ska vara inflyttningsklart i juli då Daniel och Victoria kommer hem efter sin bröllopsresa.

Väggar har slagits ut och ett nytt kök och badrum byggs för att anpassa fastigheten till en barnfamilj.

FAKTA

Renovering för 40 miljoner

UD får extra anslag

Utrikesdepartementet tar hand om de utländska journalister som ska bevaka festen den 19 juni. De uppskattar att ungefär 700 tillresta journalister kommer till Stockholm för bröllopet. Ökat anslag: 4 miljoner kronor.

Renoveringen av Haga slott

Haga slott är regeringens bröllopspresent till Daniel och Victoria. Just nu pågår renovering av byggnaden för 40 miljoner kronor. 16 miljoner ska gå till säkerheten kring slottet. Daniel och Victoria flyttar in i juli.

Apanaget höjs

I höstas beslutade riksdagen att höja kungafamiljens apanage med 8 miljoner kronor per år för att driva Haga slott. I dagarna begärde kungen 2 miljoner kronor extra per år för att garantera säkerheten kring de kungliga slotten.

Hovet får extra pengar

I år får Kungahuset en engångssumma på 5 miljoner kronor som ska täcka kostnaden för den delen av bröllopet som man anser vara en statsangelägenhet. Även i december 2009 betalade man ut 5 miljoner kronor som ska användas till den stora festen.

Kungens privata plånbok

Precis som i Danmark och Norge kommer kungen att betala en del av bröllopet själv. Kungens del i kostnaden är hemlig, men om man räknar att kungen betalar lika mycket som staten bidrar med så hamnar summan på 15 miljoner kronor.

Men...

… Daniel Westling får inget eget apanage efter bröllopet. Han får leva på Victorias del av pengarna och har tillåtelse att tjäna egna pengar.

Vasaorden fixar transporten

29 sjömän, tre officerare och en befälhavare från Fjärde sjöstridsflottiljen på Berga ska ro Daniel och Victoria över strömmen. samtliga sjömän är fast anställda inom Flottan, men man avsätter 100 000 kronor extra för uppdraget.

Storkyrkan

För 14 miljoner kronor ska storkyrkan städas med bland annat tops och specialbakad deg.