Hagaparken ska bli värdig en prinsessa

Så vill arkitekten fräscha upp området kring slottet

Foto: Foto: ALL OVER PRESS/PATRIK ÖSTERBERG
Byggarbetsplats Just nu håller det 800 meter långa staketet som ska inhägna Haga slott på att sättas upp. Staketet är bara en del i en massiv renovering av slottet inför Victoria och Daniels inflyttning.
NÖJE

Slottsarkitekten vill ge Hagaparken ett lyft innan Victoria och Daniel flyttar in.

Snyggare entréer och bättre skötsel av parkområdet står på önskelistan.

– Det borde vara en anledning att lägga extra krut på parken, säger slottsarkitekten Kolbjörn Waern.

Just nu ser delar av Hagaparken ut som en byggarbetsplats. Det 800 meter långa staket som ska omgärda Haga slott sätts upp och parkvägen som löper längs Brunnsviken har flyttats närmare vattnet.

Ska locka besökare

Men slottsarkitekten vill göra mer än så. Han vill ge hela området ett lyft, bland annat eftersom parken lär locka fler besökare när kronprinsessparet har flyttat in.

– Jag vill ge parken en tydligare entré, särskilt från södra sidan, och dessutom förstärka den historiska prägeln i parken. Hagaparken är inte vilket strövområde som helst. Det är Sveriges finaste park i den engelska stilen, säger Kolbjörn Waern.

I planeringsstadiet

Han vill också att parken ska återställas till sitt ursprungliga skick. Växter som inte passar in ska plockas bort, träd gallras ut och byggnader som Kinesiska pagoden och Turkiska kiosken restaureras.

Uppfräschningen ligger än så länge bara i planeringsstadiet, som förslag i den årliga Slottsarkitektrapporten.

– Viktigast just nu är att färdigställa gångvägen och få den fin och laga det som är sönderkört och få det att se snyggt ut, säger Waern.