Firandet – dag för dag

Så ska bröllopsparet firas i dagarna tre

Hovet har öppnat sin bröllopssajt.
NÖJE

Middagar, mottagningar, galaföreställning – och vigsel.

Programmet för bröllopsfirandet är färdigt.

Hovet har nu byggt en sajt för att informera om hur festligheterna kring kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop kommer att se ut. Bland annat kommer lysningen äga rum söndagen den 30 maj i Slottskyrkan och de som vill uppvakta brudparet ska ansöka om det via brev.

Privat middag

Den 17 juni börjar firandet på allvar med en privat middag på Drottningsholms slott som kungen och drottningen är värdar för. Regeringen har mottagning för kommuner och landsting i Stadshuset på fredagen och efter deras middag i Eric Ericsson-hallen blir det galaföreställning i Konserthuset.

Kortege genom stan

Vigseln kommer att ske i Storkyrkan på lördagen den 19 juni och den kommer hållas av ärkebiskopen Anders Wejryd. Som i svenska kyrkohandboken kommer en bön läsas över ringarna eller ringen, sedan läser man upp löften och byter ringar. När Victoria och Daniel förhoppningsvis sagt ja till varandra så förs brudparet i kortege genom centrala Stockholm. De kommer även åka med kungaslupen Vasaorden längs med Stockholms Ström och får bland annat njuta av salut från Kastellholmen, örlogsbesök, militärparader och musik.

Bröllopsmiddagen kommer hållas på Kungliga slottet där kungaparet är värd. Där ska de manliga gästerna vara klädd i "civil eller militär högtidsdräkt", enligt inbjudan, och kvinnorna i "aftontoilette".

"Karlarna får gärna glimma till"

Kläddesignern Camilla Thulin reder ut vad bröllopsklädseln betyder

Civil eller militär högtidsdräkt

– Står det högtidsdräkt i en inbjudan så betyder det frack eller motsvarande uniform. Militären har olika dräkter vid sådana här tillfällen, en general har en speciell klädsel när det är frack. Sedan slänger man på sig alla ordensband och medaljer man har. Till exempel som finansmannen Anders Wall såg ut på Nobelfesten. Han har massor med fina ordnar. Så karlarna får gärna glimma till lite då.

Aftontoilette

– Stor galaklänning. Utmärkande är att den är hellång och gjord i ett finare material, till exempel sidenduchesse. Sedan kan man ha paljetter, pärlor, axelbandslöst eller med band. Det ska vara riktigt, riktigt festligt. Dessutom är det ett eftermiddagsbröllop så det är fritt fram att ha tiara. Skulle jag gå skulle jag ha stor klänning och tiara, halsband, stora örhängen och långa handskar. Sedan kan man ha guld- eller silverskor med stenar på och själ eller pälsjacka.

ARTIKELN HANDLAR OM