”Camillagate” och cirkusakrobater

Det är inte så illa i Sverige ändå

Foto: ap
KÄRA PÅ AVSTÅND Redan som 20-åringar fann prins Charles och Camilla Parker Bowles varandra. När Charles sedan var gift med Diana avslöjades att prinsen ville vara en av Camillas tamponger.
NÖJE

Kärlekskrisen i det svenska kungahuset är sorglig men en droppe i oceanen i jämförelse med andra hov.

Där har fylleslag i nazistuniformer varvats med ond bråd död, toppats med cirkusakrobater, varvats med kärleksaffärer med livvakter och utomäktenskapliga barn tillsammans med flygvärdinnor.

Här är några skandaler du säkert inte glömt.

Monaco:

Furstendömet Monaco är lika känt för sina kasinon och låga skatter som för sina rojalistiska skandaler.

Prinsessan Stephanie, i dag 44, har levt ett liv långt från sagoböckernas bild av hur en prinsessa bör bete sig och se ut.

I stället för glasskor, baler och en stilig prinsgemål har Stephanie valt tatueringar, rock och män i massor.

1992 hade prinsessan Stephanie en affär med sin livvakt Daniel Ducruet och fick två barn med honom. Men äktenskapet sprack efter att bilder

Foto: ap
Daniel Ducruet och prinsessan Stephanie.

på maken och ”Miss topless Belgium” spritts i tidningarna.

Stephanie har även skaffat barn med livvakten Jean-Raymond Gottlieb, bott i en husvagn med cirkusdirektören Franco Knie och gift sig med en spansk akrobat.

Däremellan har prinsessan modellat för Dior, lanserat egna baddräkter och sålt 5 miljoner skivor. I dag är hon goodwill-ambassadör för FN:s aidsprogram.

Även hennes syskon prinsessan Caroline och Furst Albert har bidragit med saftiga rubriker genom åren.

Caroline, dotter till furst Rainer och Grace Kelly, hade varit gift två gånger tidigare då hon för tredje gången, 1999,

Foto: ap
Caroline och Ernst August av Hannover.

knöt banden med prins Ernst August av Hannover. Men den nye maken hade dåligt ölsinne och året efter bröllopet kissade han offentligt på en världsutställning och fick öknamnet Pissprinsen av den tyska pressen. 1998 knäckte han en kameramans näsa, 2000 knockade han en diskoteksägare på ön Lamu och 2003 gav han sig på ett tv-team. Det fick tysk press att ge honom ännu ett smeknamn – Prins Prygel.

Det senaste året har det ryktats om att en skilsmässa mellan dem är nära förestående.

Och så är det Furst Albert II. Storebrodern som kallas för den "evige singeln". Ständig ungkarl som festar hårt. Ses alltid med en långbent blondin bredvid sig, just nu den före detta simmerskan Charlene Wittstock.

Har två utomäktenskapliga barn tillsammans med två olika flygvärdinnor. Hela furstendömet väntar fortfarande otåligt på äktenskap och tronarvingar men trots att hans senaste förhållande varat ett bra tag vägrar prinsen att förlova sig.

Storbritannien:

Men inte långt efter Monaco kommer Storbritannien. Trots att etiketten där är så viktig har den flera gånger brutits å det grövsta och drottning Elisabeth har haft fullt sjå med att hålla rent framför den egna slottsporten.

Inte minst vad gäller sonen Charles och hans kärlek till Camilla Parker Bowles.

Charles och Camilla förälskade sig redan som 20-åringar men de gifte sig på olika håll. Camilla med arméofficern Andrew Parker Bowles och Charles med Diana Spencer.

Trots det höll de kontakten och var nära vänner. Men det skulle visa sig att de var mer än så, att ungdomskärleken hållit i sig. 1993 chockades engelsmännen då hemliga telefoninspelningar avslöjade att prins Charles drömde om att få vara en av Camillas tamponger – och "Camillagate" var ett faktum.

Charles och Diana separerade. Camilla och hennes make skiljde sig.

När Diana 1996 tragiskt omkom kunde Charles och Camilla efter en passande tid bli tillsammans på riktigt.

2005 gifte hon och prins Charles sig med varandra. Från att ha varit Englands mest hatade kvinna har opinionen sakta men säkert nu vänt och även Charles söner har öppet accepterat sin nya styvmor.

Av Charles och Dianas söner har storebror William inte orsakat några större ringar på vattnet men lillprinsen Harry hade några riktigt vilda år. 2005 festade han i naziuniform parallellt med 60-årsdagen av Förintelsen, något som skapade enorma rubriker.

Han har även hamnat i regelrätta slagsmål, bland annat utanför en av Londons mer exklusiva nattklubbar, men har under de senaste åren försökt förbättra sin image, och lyckats.

Norge:

I det norska kungahuset har det mesta handlat om Mette-Marit Tjessem Høiby, den "vanliga" flickan som träffade den norska kronprisen Haakon på en konsert.

Foto: Scanpix
Mette-Marit och kronprins Haakon.

Den ensamstående mamman fick offentligt göra avbön för sitt tidigare trassliga liv där hon bland annat hängt i rejvkretsar och fått barn med en före detta kriminell som dömts för misshandel och knarklangning. Många var de norrmän som sa att "Monarkin kommer dö ut med Mette-Marit". Men efter en riktig "royal" pudel gick Mette Marit från oerhört utskälld och helt fel för kronprinsen till älskad och populär.

Även prinsessan Märtha Loiuse val av make väckte 2002 ont blod i Norge. Hon gifte sig med den före detta bartendern och förskolläraren, numera

Foto: ap
Norska Märtha Louise och maken Ari Behn.

konstnären och författaren Ari Behn. Han var kontroversiell, i en tv-dokumentär tittar Ari Behn in i kameran och säger "Nu ska vi ner och röka maja med några snorungar och två polska kärringar".

Paret har i dag tre döttrar tillsammans men äktenskapet sägs knaka i fogarna och i Norge sägs det att man fruktar skilsmässa. Behn har kallats för "svärsonen från helvetet".

Danmark:

Även det danska hovet har skakats av en skandal, om nu en skilsmässa kan kallas för just det. 2005 skiljde sig prins Joachim av Danmark från sin hustru Alexandra Christina Manley efter en tid av skandaler och otrohetsrykten från båda håll. 2008 gifte Joachim om sig med franska Marie Cavallier.

ARTIKELN HANDLAR OM