Tuff affär för hovet

Lena Mellin: Krishanteringen hittills har inte funkat särskilt bra

1 av 2 | Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
kan fortfarande gifta sig Enligt en majoritet av de experter som Afton­bladet har pratat med finns det inget som hindrar ett bröllop – trots allt.
NÖJE

Norska Toras avslöjande om sin natt med prinsessan Madeleines fästman satte hovets krishanterare på hårda prov.

Klarade de testet?

Sådär.

En ung norsk kvinna avslöjar att hon förra året var intim med ­Jonas Bergström. Samme Bergström som i somras förlovade sig med prinsessan Madeleine, trea i tronföljden. Uppståndelsen är enorm. Är förhållandet mellan Jonas och Madeleine på, av eller mitt emellan?

Till en början varken bekräftade eller dementerade hovet. Men i går morse meddelade informationschefen Nina Eldh att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström fortfarande är ett par och att de behöver bli lämnade i fred.

Så långt var allt väl, hovet hade rutit till på sitt förfinade sätt. Men bara någon timme senare dyker prinsessan och hennes fästman upp på en mottagning för parterapi på Östermalm.

Att söka professionell hjälp för situationer man inte bemästrar själv är utmärkt, det borde fler göra. Men denna offentlighet, var den verkligen genomtänkt? Det borde vara möjligt att be psykologen komma till paret på slottet i stället för tvärtom.

Det är dock inte första gången sedan krisen mellan Madeleine och Jonas blev känd som medlemmar i den kungliga utökade familjen väljer offentlighet i stället för motsatsen.

I förra veckan, sedan drottning Silvia meddelat att Madeleines bröllop inte blir av i år, träffades Daniel Westling och Jonas Bergström. De hade ett djupt samtal, män emellan.

Det är inte konstigt. De är de enda som är förlovade med svenska prinsessor och hade säkert mycket att diskutera efter drottningens avslöjande.

Men samtalet ägde rum på en av Stockholms innekrogar, ­Teatergrillen. Dit går man i lika hög grad för att synas som för att äta och prata.

Kan ingen berätta för kungabarnen och deras fästmän om att det är bättre att träffas hemma om man inte vill ge näring åt rykten? Mycket verkningsfullt, i all enkelhet.

På lördag ska prinsessan Madeleine vara i New York och jobba med World childhood foundation. Hon fortsätter sedan till Sverigeveckan i Seattle som avslutas den 9 maj.

Även om resan är planerad sedan länge blir den nu en del av hovets krishantering. Sannolikt effektivare än den hittillsvarande.