Dagens namn: Henrik
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Bröllopet

DÄRFÖR DOG KÄRLEKEN

Förhållandet var skakigt – när norska Tora talade ut blev det droppen för Madeleine

Snacket gick om Jonas Bergströms vilda festande – men prinsessan Madeleine tog ingen skit.

Hon gav igen.

Svartsjukedramat eskalerade efter alla New York-resorna.

– Det var väl lite hämnd, säger en av parets vänner.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

8 ÅR: FRÅN NYKÄRA TILL KÄRLEKSKRIS

I går kom beskedet att Madeleine och Jonas Bergström går skilda vägar.

Det blir inget bröllop.

Prinsessan började sitt nya fria liv med att kliva ombord på ett plan till New York, som så många gånger förut. På fingret satt inte längre den ring hon burit sedan förlovningen på Capri 12 juni 2009.

Parets förhållande har varit skakigt under flera år, men allt fick sin kulmen i veckan när norskan Tora Uppstrøm Berg, 21, gick ut i norska Se og hør och berättade att hon varit intim med prinsessan Madeleines fästman i Åre.

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i tidningar, radio och tv.

– Det värsta hovet kan göra nu är att tvinga det här unga paret att hålla ihop, sa till exempel medierådgivaren Paul Ronge i ”Nyhetsmorgon” i TV 4.

Mitt i stormens öga befann sig Madeleine.

Och hon vägrade gömma sig.

Hon plöjde inredningsbutiker med väninnan Louise Gottlieb, åt lunch på Östermalm och njöt av en skönhetsbehandling. Att pojkvännen haft en omskriven ”affär” knäckte henne inte. Utåt höll hon en stark fasad.

– Hon sägs ha haft en bestämd vilja ända sedan hon var liten, men som journalist kan jag snarare beskriva henne som blyg och inte alls så självsäker som man kan tro, säger Roger Lundgren, hovexpert på tidningen S.

Aftonbladet har kartlagt det senaste årets stormar, de som ledde fram till brytningen.

Nu, nästan exakt ett år efter den omtalade svensexan i Åre förra påsken, får Jonas snedsteg en enorm medial uppmärksamhet.

Men för Madeleine var det ingen nyhet. Hon har känt till sveket sedan en lång tid tillbaka. Hon chockas snarare av att affären fått så stort utrymme utanför parets innersta krets.

Bland vännerna var krisen vid det här laget en källa till skvaller. Att paret – trots förlovningen – inte setts tillsammans i ett officiellt sammanhang sedan Nobelfesten i december tas som bevis.

I början av februari åkte Madeleine och Jonas på solresa till Thailand för att rädda förhållandet. Men försöket blev ännu ett misslyckande.

Efteråt tog Madeleine, som så många gånger tidigare, sin tillflykt till New York där vänner som hockeystjärnan Henrik Lundqvist och Aftonbladets modechef Sofi Fahrman väntade. Ända sedan hon och Jonas bodde där 2006 har hon varit lycklig i staden.

Den 23 februari deltog hon i en FN-konferens om kvinnors rättigheter tillsammans med stjärnan Geena Davis och före detta prinsessan Sarah Ferguson. På dagarna strosade hon fritt i exklusiva West Village och på kvällarna festade hon med sina kompisar. Under våren åkte hon med tjejkompisar till både Verbier och London.

Hennes glädje var en hämnd på Jonas.

Och ett ställningstagande.

Han skulle inte komma billigt undan.

     Även i höstas hade paret problem. Madeleine nåddes av allt fler rykten om Jonas snedsteg och vilda festande med grabbgänget på krogarna runt Stureplan. Favorithänget är V, en lyxlounge dit bara de verkligt privilegierade har tillträde.

Hon konfronterade honom, men han förnekade ännu en gång.

Aftonbladet har varit i kontakt med ett par av de utpekade kvinnorna. De har träffat Jonas, men säger att det inte var mycket mer än så.

– Jag träffade Jonas på en klubb i London för några år sedan, säger den ena.

– Eventuellt har jag varit på samma fest, säger den andra.

Hemma uppges Jonas i sin tur ha blivit svartsjuk över att Madeleine fått uppmärksamhet från annat håll.

– Det var väl lite hämnd, säger en av Madeleines vänner.

Misstron skapade en spricka mellan paret. En karusell av anklagelser var vid det här laget i full gång.

Även den här gången var det till New York som Madeleine åkte för att få lugn och ro. Nu för en månadslång sejour vid mamma drottningens skötebarn, Childhood foundation. Dagarna var fyllda av kontorsarbete och planering av galatillställningar för att samla in pengar till barn som drabbats av fattigdom, ondska eller fötts med svåra sjukdomar.

När Childhood firade tioårsjubileum i slutet av oktober dök Jonas Bergström upp för ett kort besök. Som prinsessans trolovade skulle han delta i officiella sammanhang.

Samtidigt rapporterade amerikanska tidningar att den svenska prinsessan trivs så bra i staden att hon viskat om att flytta dit permanent. Vad det skulle innebära för förhållandet med Jonas nämndes överhuvudtaget aldrig.


     
När den stora Nobelfesten närmade sig blev Madeleine tvungen att åka hem till Stockholm. Där väntade Jonas i lägenheten vid Hovstallet.

Men trots att paret hade det frostigt följde de den kungliga etiketten och steg arm i arm in på festligheterna i december.

Madeleine var vacker – men avmätt. Hon pratade knappt med Jonas under kvällen.

Sedan dess har förhållandet i det närmaste varit dödsdömt.

Kungaparet stod länge på Jonas sida, de tycker om honom och har haft svårt att tro på anklagelserna. Helst ville de att Madeleine och Jonas skulle visa sig tillsammans för att inte störa planeringen av kronprinsessans bröllop för mycket.

På onsdagen bröt hovet plötsligt tystnaden.

– Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström är fortfarande ett par och nu behöver de bli lämnade i fred, sa informationschefen Nina Eldh.

Ändå fortsatte huvudpersonerna precis som förut – på skilda håll.

I går vid lunchtid kom bekräftelsen på det som många anat. Förhållandet är slut. Då satt Madeleine redan på ett plan till New York.

8 ÅR IHOP ÄR ÖVER

2002. Träffas genom bekanta i slutet av sommaren. Paret har känt till varandra sedan 1999 då de sågs första gången. Redan då föll Madeleine för Jonas ögon.2005. Första allvarliga krisen. Jonas pluggar och festar med kompisar, rapporterna om kärlekskrisen duggar tätt. Det spekuleras i att förhållandet är över.

2006. Jonas har avslutat sina studier i Stockholm och London och flyttar med Madeleine till New York i ett försök att stärka deras förhållande.

2007. De flyttar ihop i en lägenhet vid Hovstallet på Östermalm. Jonas satsar på karriären och har långa dagar som sliter på förhållandet.

2008. Madeleine ledsnar på problemen i förhållandet och kräver engagemang av Jonas. Paret åker på semester till Mauritius för att få mer tid för varandra.

2009. I april 2009 åker Jonas till Åre för att fira en kompis svensexa. Efteråt duggar rapporter om krisen i förhållandet tätt. Men paret vill ännu en gång rädda förhållandet – och åker denna gång till Capri där Jonas går ned på knä och friar till prinsessan. Förlovningen offentliggörs i augusti, efter två månader.

2010. Senaste officiella bilden på paret tas i samband med Nobelfesten i december då källor uppger att de har ännu en kris. Paret reser till Thailand för att reparera förhållandet. Efteråt säger Jonas Bergström till Aftonbladet: ”Vi har ingen kris. Jag och Madeleine har det bra”. Kort därefter ses Madeleine åka på tjejresor till Verbier och London. Till sist, i går, offentliggörs brytningen.

SENASTE NYTT
Om Aftonbladet