Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Bröllopet

Kungens hemlige arvinge

Stig Ekstam, 72, kan vara sonson till Oscar ll – och ärva 54 miljoner kronor

KUNGEN AV KUNGSHOLMEN Stig Ekstam, 72, blev alldeles chockad när han fick höra avslöjandet. Hans pappa var son till kung Oscar II, sa filmaren ­Oscar Hedin. ”Det var helt ofattbart”, säger Stig till Aftonbladet. KUNGEN AV KUNGSHOLMEN Stig Ekstam, 72, blev alldeles chockad när han fick höra avslöjandet. Hans pappa var son till kung Oscar II, sa filmaren ­Oscar Hedin. ”Det var helt ofattbart”, säger Stig till Aftonbladet. Foto: Ulf Höjer

Stig Ekstam, 72, kan vara kungafamiljens okände släkting.

Ett hemligt testamente ger honom en förmögenhet.

Nu kräver hans advokat att hovet agerar – arvet är på 54 miljoner kronor.

– Det är deras skyldighet, säger Per E Samuelsson.

I slutet av februari i år ringer telefonen hemma i pensionären Stigs lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Först förstår han inte vad samtalet handlar om.

– En man presenterade sig som doku­men­tär­filmare. Han höll på med en film om kungafamiljen och ville att jag skulle ­vara med. Allt lät ganska märkligt.

Först känner sig Stig tveksam till att medverka och tackar nej. Men dokumentärfilmaren ger sig inte och till sist ställer Stig upp.

Då vet han inte att han snart ska få sitt livs överraskning.

På fredag har dokumentären ”Blått blod” premiär. Bakom projektet står filmaren Oscar Hedin. Under fem år har han letat efter kungafamiljens oäkta barn.

På ett tidigt stadium säkrades släkten Bernadottes dna från kungens syssling. Sedan dess har ett stort antal personer dna-testats.

Jakten har pågått i flera länder. I kyrkböcker, på kungliga arkiv och genom efterlysningar i dagstidningar. Men genombrottet kom på hemmaplan.

Hittade hemligt brev

Hos en familj hittade filmteamet ett hemligt brev från kung Oscar II, skrivet 1894. I det skänker han skådespelerskan

Marie Friberg, döpt Maria, en förmögenhet. Gåvan var utformad så att Marie fick ett årligt underhåll.

I dag skulle det motsvara 1 miljon kronor.

Utöver det fick hon motsvarande 54 miljoner kronor som skulle gå till hennes arvingar.

– Marie har tidigare pekats ut som kungens älskarinna. Men det här är de första riktiga bevisen. Brevet ­visar också att de fick barn tillsammans, säger Oscar Hedin.

Placerade i fosterhem

När filmteamet hade hittat brevet lade de alla resurser på att spåra de okända barnen – och lyckades.

– Vi är övertygade om att det rör sig om två pojkar. August och Nils. De placerades ut hos en fosterfamilj och Marie fortsatte att hålla kontakten med dem.

När Marie sedan dog 1934 försökte Nils få ta del av arvet – men hans begäran avslogs. Och ingen av pojkarna fick någonsin några pengar.

För filmteamet gällde det nu att hitta levande ättlingar till August och Nils. Med hjälp av dna skulle man då kunna be­visa att de tillhörde släkten Bernadotte. Spåren efter August försvann i USA, dit han utvandrade i början av 1900-talet.

Men det visade sig att Nils hade en son som fortfarande var i livet – pen­sionären Stig Ekstam på Kungs­holmen i Stockholm. När Stig till sist fick träffa filmteamet avslöjade de hemligheten för honom. Och nyheten kom som en fullständig chock.

– Det var helt ofattbart. Tänk att min pappa var son till Oscar II. Jag har fortfarande inte lyckats smälta det.

I dag är Stig den enda kända levande släktingen till August och Nils. Kungens miljoner borde alltså ha varit hans.

– Jag minns att pappa pratade om ett arv som han inte fick ut. Men då förstod jag inte att det handlade om en förmögenhet.

Vill veta sanningen

Stig säger att han trots allt inte bryr sig om pengarna. Men det skulle betyda mycket för honom att få veta sanningen om sin far.

Eftersom Stig adopterades av Nils går det inte att bevisa släktskapet med kungafamiljen genom dna.

Men Stig hoppas att hovet åtminstone ska erkänna barnen.

– Fast jag tror inte att de bryr sig om min pappa och hans bror.

Advokaten Per E Samuelsson har gått igenom alla handlingarna. Nu ska han lämna in en ­formell begäran till hovet.

– De har ingen juridisk skyldighet att fullfölja gåvo­brevet längre. Men de har ett offentligt ansvar. Och därför borde de göra rätt för sig genom att ge Stig sanningen om hans pappa.

Här kan du se ”Blått blod”

   Filmen ”Blått blod – jakten på de försvunna prinsarna” har biopremiär den 28 maj och visas i SVT den 6 juni – före kronprinsessan Victorias och ­Daniel Westlings bröllop den 19 juni.

   Filmen har producerats av Laika Film & Television i samarbete med Motlys, Norsk Rikskringkasting och Sveriges ­Television med stöd av Norsk Filminstitutt och Yleisradio.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet