Kungligheter från Japan och Thailand på gästlistan

Namn på gäster har läckt ut

LÅNGVÄGA GÄSTER Till Daniel Westling och kronprinsessan Victorias bröllop kommer bland andra japanske kronprinsen Naruhito, drottning Margrethe av Danmark och Norges kronprins Fredrik och Mette-Marit.
NÖJE

Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov är bjudna till bröllopskalaset den 19 juni.

Hovet håller fortfarande hårt i gästlistan som förblir hemlig till strax före vigseln men några namn har ändå läckt ut.

– Det är jätteroligt att japanska kungahuset representeras, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

Bröllopsparets närmaste släkt och vänner är självskrivna liksom regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, övriga partiledare och riksdagens talman.

Både det norska och danska hovet finns representerat med flera gäster. Drottning Margrethe och prins Henrik kommer finnas på plats precis som kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Drottningens syster Benedikte och maken Richard av Sayn-Wittgenstein kommer också. Norge ställer upp med en stark trupp med kung Harald i spetsen tillsammans med drottning Sonja och kronprinsparet Haakon och Mette-Marit samt prinsessan Märtha Louise med maken Ari Behn.

– De skandinaviska kungahusen är självklara för de är både släkt och nära vänner till det svenska kungahuset, säger Jenny Alexandersson.

Bor på båten

Den danska kungafamiljen ska bo på fartyget Dannebrogen, ett av de fartyg som ankrar upp på Stockholms ström under bröllopet. Även det norska kungaskeppet kommer att finnas där liksom fartyg från den svenska marinen och från Storbritannien.

– Den svenska kungen är hedersamiral i Storbritannien, berättade festgeneralen Håkan Pettersson på en pressträff tidigare.

Annars är det ganska tunnsått med honoratiores från Storbritannien. Drottning Elisabeth går i princip aldrig på utländska bröllop.

– Lite tråkigt att inte prins Charles och Camilla kommer. Det engelska kungahuset representeras istället av prins Edward och frun Sophie Ryhs-Jones, säger Jenny Alexandersson.

Kronprinsessans ena gudförälder, drottning Beatrix från Holland, är likaså självskriven gäst.

Tusen i kyrkan

En av de mer långväga gästerna är den japanske kronprinsen Naruhito. Men hans hustru, kronprinsessan Masako, stannar hemma på grund av den långa flygresan. Även Thailand finns med bland gästerna i form av prinsessan Sirindhorn.

– Kungafamiljen står nära det thailändska kungahuset. Då är det extra roligt att prinsessan Sirindhorn kommer, säger Jenny Alexandersson.

I övrigt väntas presidenter från Finland och Island. Också Tyskland och Brasilien väntas skicka representanter på hög nivå eftersom drottning Silvia har både tyskt och brasilianskt påbrå.

Till själva vigseln väntas ett drygt tusental inbjudna gäster. Till bröllopsmiddagen är färre inviterade:

– Det är mellan 500 och 600 gäster, jag har inte den exakta siffran men det landar där någonstans, säger Stefano Catenacci, Operakällarens kökschef och den som komponerar bröllopsmiddagen.