”Glöm inte deo, Vickan”

Sportprofilen Robert Laul testar Victoria och Daniels kortegeväg

1 av 6
Det blir häst och vagn för Victoria och Daniel under kortegefärden. Robert Laul och Jenny Alexandersson valde ett mer flashigt forddon.
NÖJE

En parad för hundratusen glada rojalister till en kostnad av över sju miljoner skattekronor.

Samtidigt en chans för allmänheten att ta del av det kungliga bröllopet.

Jag tog med mig hovkrönikören Jenny Alexandersson på en tur längs kortegevägen där Victoria och Daniel ska vinka åt vanligt folk efter vigseln i Storkyrkan.

Jag känner mig som en idiot.

Fyra hästar transporterar brudparet från Kungliga slottet till Djurgården. Kortegefärden på centrala Stockholms rensade gator beräknas till 50 minuter. Vi gör sträckan på 30 trots trafikstockningar och vägarbeten – då har vi å andra sidan 280 hästar under motorhuven.

En häck av militärer

På bröllopslördagen den 19 juni kantas den fyra kilometer långa sträckan av en mänsklig häck bestående av 5 000 militärer och 1 000 civila. Bakom denna ”häck” kommer uppskattningsvis över 100 000 glada rojalister vifta med flaggor.

Vår framfart väcker inte samma uppmärksamhet. Men helt obemärkt passerar inte den bländvita Mercedes CLK 350:n. På Kungsgatan kör en bil upp jämsides och mannen bakom ratten vevar ner rutan:

– Who are you guys?

Folk ber om autografer och en gammal klasskompis från Göteborg dyker upp. Han tror att vi gift oss på riktigt.

– Grattis Laul! säger han storögt innan vi susar vidare.

Tackar för stödet

Vid Sergel-fontänen skakar jag hand med en mötande cyklist och tackar för att hon stöttar vår kortege.

– Du kommer väl den 19:e också?

Hon ser ut som ett frågetecken.

”Som att gå i ett duntäcke”

Min ”brud” Jenny är ett levande uppslagsverk, en hovbevakningens svar på fotbollens Bank & Niva, fast betydligt vackrare i sin praktfulla brudklänning.

– Det känns som att gå runt i ett duntäcke, stönar hon i solgasset.

Ta det som ett tips, Vickan – glöm inte deon. Du måste vara fräsch till bröllopsnatten.

För man undrar ju hur det ligger till med det där egentligen – har Victoria och Daniel gjort ”det” ännu? Det är så mycket seder och traditioner runt detta giftermål, måste de vänta till bröllopsnatten?

Sådant kan man diskutera medan man lätt nonchalant vinkar till förbipasserande med vänsterhanden.

– Daniel och Victoria är moderna människor, berättar Jenny.

Och det är ingen skandal att de redan gjort det?

– Nej nej, säger Jenny.

I droskan lär det däremot inte bli särskilt mycket puss puss, de nygifta kommer på sin höjd att hålla varandra i handen. Precis som Jenny och jag där vi står upp i baksätet i våra paradkläder och vinkar nonchalant men leende. En bil tutar.

Jag känner mig hur som helst som en idiot av allt vinkande – gör Victoria och Daniel det också, tror ni?

E-Type får kasta burgare

Vi passerar tre McDonald’s och det börjar bli ett tag sedan man fick sig något att äta. Hinner brudparet med ett snabbt stopp, kanske – för vem vet hur lång tid det tar att forcera folkmyllret?

Enligt Jenny finns ingen möjlighet för paradkalesch nummer tre, som deras vagn heter, att stanna för matpaus. Men Jenny påpekar att någon vänlig själ alltid kan kasta över en cheeseburgare eller två.

Det låter som en uppgift för E-Type.

Annars är mitt förslag att Victoria och Daniel ser till att äta en ordentlig lunch på denna deras stora dag. Men skippa ärtsoppa med punsch, det kan bli tajt att springa på toaletten också.

FAKTA

Aftonbladets hovreporter Robert Laul ger sig ut i kronprinsessparets fotspår – steg för steg kring vigseln.

Under tre dagar bjuder han med kungliga krönikören Jenny Alexandersson på bröllopsuppdrag under parollen ”Laul testar”. I tisdags gifte de sig i Storkyrkan.

I dag: Kortegevägen.

Samma gamla rutt

Kortegevägen

Här passerar Victoria och Daniel efter vigseln

Stockholm

Väg Kortegen åker i princip samma väg som Carl XVI Gustaf och Silvia for 1976 – om än lite längre. Vid tidpunkten för vårt test påminner Stockholm om en stad strax efter kriget, det byggs och asfalteras överallt. Det gäller att gatuarbetarna får klart i tid. Men kommer folk att se något bakom den mänskliga muren? Vad händer om kaos och panik utbryter på Hamngatan? Men visst kommer det vara ett småhäftigt inslag med alla dessa människor och brudparet i sin öppna vagn. Det får bli tre plus.