Kaptenen drillar Westlings familj

Hans Tornerhjelm, 54, har haft möten med Daniels släkt – och förberett dem för bröllopet

Foto: Foto: SCANPIX/JONAS EKSTRÖMER
VICTORIAS NYA SLÄKT Här instruerar Hans Tornerhjelm Daniel Westlings släkt inför en fotografering i samband med lysningen.
NÖJE

Här är mannen som drillar familjen Westling.

Örlogskapten Hans Tornerhjelm, 54, har haft hemliga möten med Daniels släktingar under våren.

– Det är en underbar familj, säger han.

Foto: Charles hammarsten/ibl bildbyrå
STÖTTAR PÅ BRÖLLOPET Örlogskapten Hans Tornerhjelm, här tillsammans med drottningen, är en av kungens mest erfarna adjutanter. Under våren har han förberett Daniels familjemedlemmar för lördagens bröllop. Och Tornerhjelm tror att Westling-släkten kommer att klara dagen galant.

Att helt plötsligt bli en del av kungafamiljen är ingen enkel match. Men släkten Westling har fått bästa tänkbara hjälp.

Redan tidigt i år fick en adjutant uppdraget att hjälpa Daniels familj med att ta steget in på slottet.

Och för kungen var valet självklart: örlogskapten Hans Tornerhjelm från Karlskrona.

Besökt deras hemorter

Tillsammans med adjutanten Helena Sigurdsson är det han som ansvarar för släkten Westling.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Hans Tornerhjelm har haft hemliga möten med flera av Daniels familjemedlemmar under våren.

– Jag har besökt några av dem på deras hemorter. Där har vi gått igenom vad som väntar dem under bröllopet och så har jag förberett dem på miljön, säger han.

Hans Tornerhjelm är en av kungens mest erfarna adjutanter.

Har varit på slottet

För nio år sedan belönade kungen honom dessutom med en medalj: 8:e storleken i Serafimerordens band ”för förtjänstfulla insatser”.

Enligt Hans Tornerhjelm handlar hans uppdrag i första hand om att skapa en trygghet för släkten Westling under bröllopet.

– Det är klart de är lite oroliga för vad som kan ske. Men Daniels föräldrar har ju redan varit på slottet ett antal gånger och de andra var där under lysningen. Det tror jag har betytt mycket.

Är med hela tiden

Nu ska örlogskaptenen bland

annat hjälpa familjen Westling och se till att de får transport till och från bröllopet i Storkyrkan.

– Det är en svår situation för dem. Men jag är med från att familjen anländer och sedan följer jag dem under hela besöket. Jag går igenom programmet, hur de sitter i kyrkan och allt annat som underlättar.

Men Hans Tornerhjelm är övertygad om att Daniels släktingar kommer att klara av bröllopet utan några som helst bekymmer.

– Det är en helt underbar familj. Hela släkten är verkligen öppna och härliga människor. Det är bara att säga grattis till Victoria. Och efter lysningen sa jag till kronprinsessan att hon hade gjort ett bra val. Nu önskar jag verkligen brudparet all lycka.