Halvmesyr i Storkyrkan

Kungen gör entré med Victoria – men lämnar över henne till Daniel halvvägs

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Kungen serverade kalvfilé från stenhammar slott, samma biff kan du köpa från Ejmundsgård på Gotland.
NÖJE

Kungen och Victoria kan skapa en egen vigseltrend.

Efter altarbråket har en helt ny variant repeterats i kyrkan.

Den går ut på att kungen och Daniel går halva vägen var med Victoria i altargången.

Altargatebråket har nu tagit en oväntad vändning.

Kungen, Daniel och Victoria har nyligen övat på en helt unik variant i kyrkan, enligt väl insatta källor.

Den går ut på att kungen går vid Victorias sida till mitten av altargången, därefter tar Daniel vid och går med kronprinsessan den sista biten.

– Det är en helt ny skapelse som kungen eller Victoria kommit på i sådana fall, säger Lars Gårdfeldt, präst och teologie doktor.

– Jag har aldrig varit med om det. Och det är så uppseendeväckande att det ­hade varit en snackis om ­någon ­kollega varit med om det här.

Altargate blev en het debatt när Aftonbladet kunde bekräfta att kronprinsessan ville bli förd till altaret av kungen. Svenska kyrkan upprördes och sa att det inte är traditionsenligt och inte jämställt.

”Kungen upprörd”

– Kungen blev upprörd över debatten och tycker att det är Annika Borg och ­Helle Klein som förvridit det hela. Men hovet har ­insett att det finns en stark opinion mot brudöverlämning, säger en uppgiftslämnare.

Ärkebiskopen Anders Wejryd, som ska viga kronprinsessparet, har tidigare försökt övertala dem att Daniel ska gå bredvid Victoria.

Men den nya varianten vill han inte prata om.

– Han kommenterar inte det. Han är benhård och vill inte tala om det som kommer hända under vigseln, säger Ewa Almqvist, ärkebiskopens presskontakt.

”Ändå överlämning”

Lars Gårdfeldt tror att debatten kan ha påverkat. Men han tycker inte att det är en fungerande kompromiss.

– Det är ändå en form av brudöverlämning. Om det sker 30 meter tidigare tar det inte udden av det anstötliga i brudöverlämning, säger han.

– Men det skulle innebära att Daniel och Victoria får uppleva den glädje det är att gå fram tillsammans. Det har Daniel fram till nu varit bestulen på.

Vilket av alternativen det blir är fortfarande hemligt. Och Annika Sönnerberg, hovets biträdande ­informationschef, vill inte kommentera det inövade alternativet.

– På lördag får man se hur det blir.

FAKTA

Debatten dag för dag

22 april skriver Annika Borg en debattartikel som publiceras i DN. Hon skriver att Victoria vill bli förd fram till altaret av sin pappa. Borg kritiserar brud­överlämningen.

18 maj ställer Aftonbladets ledarsida kravet på ärkebiskopen Anders Wejryd att han måste säga nej till Victorias önskan.

19 maj bekräftar hovet för Aftonbladet att det är ­Victorias önskan att bli förd fram av kungen ?och att kronprinsessan står fast vid den.

25 maj säger kungen till Aftonbladet att debatten varit onödigt lång.

26 maj skriver Helle Klein på Aftonbladets ledarsida att hovet bör hålla på de svenska traditionerna och inte ta efter de amerikanska Hollywood-traditionerna med brudöverlämning.