Nio års väntan är över

Prinsessan och personlige tränaren blev kära för nio år sedan – på lördag blir de man och hustru

1 av 3
2010 Vid lysningen några veckor före bröllopet
NÖJE

De fick smyga med sin romans och kämpa för sitt förhållande.

Men nu är nio års väntan över.

På lördag blir kronprinsessan Victoria och Daniel Westling äntligen äkta makar.

Vi har kartlagt den långa vägen fram till bröllopet.

Victoria fattade tycke för killen från Ockelbo från första stund. Daniel var hennes personlige tränare och det var på hans exklusiva gym Master training som känslorna började spira.

– Han stod med bägge fötterna på jorden. Han var full av energi. Målmedveten. Driven. Stort hjärta. Ärlig. Okonstlad och med en märklig humor, som jag lärde mig att tycka om, säger Victoria i Herman Lindqvists bok ”Victoria – Drottning med tiden”.

Vänskapen utvecklades till kärlek och de började dejta i största hemlighet. Men våren 2002 gick romansen inte längre att dölja och Aftonbladets bild på paret som förenades i en öm kyss på Caroline Kreugers 25-årsfest den 11 juli samma år blev en världsnyhet.

Stort hemlighetsmakeri

Victoria sågs ofta lämna sin pojkväns bostad på Östermalm och under stort hemlighetsmakeri åkte hon till Ockelbo för att träffa hans föräldrar. Daniel följde i sin tur med sin flickvän till kungafamiljens semesterparadis Solliden på Öland.

Trots mångas misstro visade sig romansen vara allt annat än en tillfällig flört. Drygt ett år efter att relationen blev offentlig visade sig kungaparet för första gången tillsammans med sin äldsta dotters pojkvän i samband med en konsert i Borgholms slottsruin.

Accepterades av vännerna

Hon lärde känna hans kompisar och han hennes. Victorias innersta krets accepterade tidigt Daniel. Andra fortsatte länge att se på honom som en icke-lämplig pojkvän till kronprinsessan och det rynkades på näsan åt hans medelklassbakgrund och avslappnade klädstil.

Ryktena gick heta

Men Victoria lät inte andras fördomar påverka henne. Hon markerade tydligt hur seriöst hon såg på förhållandet när hon i augusti 2003 gick på vännerna Andrea Brodins och Niclas Engsälls bröllop tillsammans med Daniel.

Fler och fler i kompiskretsen bytte ringar och det började spekuleras om en stundande kunglig förlovning.

”Jag vill gifta mig med någon som jag älskar och som också blir älskad av svenska folket”, sa Victoria till den turkiska tidningen Milliyet 2005.

Förlovningsryktena fick extra bränsle när hon visade sig med ett halssmycke i silver med två sammanflätande bokstäver: V och D.

Kungaparet var till en början skeptiskt, men accepterade sedan sin dotters kärlek. En tydlig markering på att Daniel ansågs ”godkänd” som blivande svärson var när han 2006 bjöds in till kungens privata 60-årsmiddag på Drottningholm.

Strålade av lycka

I oktober samma år visade sig paret för första gången tillsammans i ett mer formellt sammanhang. När Victoria representerade vid Storkyrkans 700-årsjubileum satt Daniel i en av kyrkbänkarna.

Tisdagen 24 februari 2009 kom så nyheten som alla hade väntat på: kronprinsessan Victoria och Daniel Westling var förlovade.

– Den här tryggheten som jag känner hos Daniel är otrolig, sa Victoria och strålade av lycka bredvid sin fästman under eklateringen på Slottet.

På lördag, efter nio år tillsammans, är det äntligen dags. Då får prinsessan sin drömprins.

ARTIKELN HANDLAR OM