Sessorna shoppade loss – före bröllopet

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
hagasessorna gick tillsammans Prinsessorna gick i samlad tropp över yttre borggården till den lilla affären Slottsboden. Här syns de två yngsta – prinsessan Désirée och prinsessan Christina. I bakgrunden står prinsessan Birgittas man Johan Georg von Hohenzollern och prinsessan Christinas make Tord Magnusson.
NÖJE

Hagasessorna ses väldigt sällan.

Men i går samlades kungens fyra systrar i Stockholm för att ladda inför bröllopet.

Med shopping.

Kungens fyra storasystrar växte upp tillsammans på Haga slott. Nu för tiden ses de oftast bara i samband med stora födelsedagar, som vid lillebrors 60-årsdag för fyra år sedan.

I går var det dags för ett kärt återseende i Stockholm. Prinsessan Margaretha, 75, reste från hemmet i England, prinsessan Désirée, 72, från sitt slott Koberg i Västergötland och prinsessan Birgitta, 73, från sitt golfparadis på Mallorca. Prinsessan Christina, 66, bor nära Slottet och hade inte långt att åka.

Gick i samlad tropp

Systrarna laddade inför morgondagens stora fest med lite shopping. Désirée, Margaretha och Christina gick i samlad tropp över yttre borggården till den lilla affären Slottsboden som säljer kungliga souvenirer.

”Känns jättebra”

Birgitta ägnade sig åt sista minuten-inköp med dottern Désirée av Hohenzollern-Sigmaringen i modebutiken Zara på Hamngatan där Aftonbladet fick en pratstund med henne.

Hur känns det inför bröllopet på lördag?

– Jättebra. Vi är väldigt spända över hur det ska gå och hur det blir, vi tror att det kommer bli fantastiskt.

Vet du om kronprinsessan känner av bröllopsnerverna?

– Det gör hon säkert. Det gör väl alla som ska gifta sig och i det här speciella fallet också.

FAKTA

De bor i olika länder

Prinsessan Margaretha, 75

Äldst av de fyra. Utbildad i klädsömnad på Märthaskolan.

Gifte sig 1964 med John Ambler från England där hon fortfarande bor. De separerade 1996 men skilde sig aldrig. John avled 2008. Tillsammans fick de barnen Sibylla, Edward och James. Margaretha anses vara den mest medieskygga av systrarna.

Prinsessan Birgitta, 73

Utbildad gymnastikdirektör.

Gifte sig 1961 med den tyske prinsen Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen. De är fortfarande gifta men lever inte ihop. Birgitta bor på Mallorca, och ägnar sig åt välgörenhet och golf. Tillsammans med Johann Georg, som kallas ”Hansi”, har hon de tre barnen Carl-Christian, Désirée och Hubertus. Birgitta har gett ut boken ”Min egen väg” och sommarpratade förra året.

Prinsessan Désirée, 72

Utbildad i barnavård och konstvävnad.

Gift 1964 med Niclas Silfverschiöld. Paret flyttade in på Kobergs slott utanför Trollhättan och fick tre barn: Carl, Tina och Hélène. Désirée har skaffat en bostad på Mallorca, precis som storasyster Birgitta. Hon sägs vara väldigt förtjust i sina barnbarn och i att brodera.

Prinsessan Christina, 66
Kungens yngsta syster, den enda av de fyra med akademisk utbildning. Röda korset-ordförande 1993–2002. 2003 blev hon hedersdoktor vid Karolinska institutet. Sedan 1974 är hon gift med generalkonsul Tord ”Tosse” Magnuson. Tillsammans har de tre söner, Gustaf, Oscar och Victor. För några år sedan flyttade hon och maken från Villa Beylon i Ulriksdals slottspark till en lägenhet i Gamla stan.