Körs bort från slottet av polis

Stalker strök runt på Drottningholm
Ninjamannen har setts i Stockholm

1 av 3 | Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
enormt säkerhetspådrag 100 poliser fanns på plats vid Drottningholms slott under Victorias och Daniels privata middag i går. En man som tidigare har uppmärksammats av polisen i samband med kungafamiljen rörde sig runt avspärrningarna under kvällen. Han blev visiterad och avvisad från platsen, men misstänks inte för något brott.
NÖJE

Hovet fruktar attentat från ensamma galningar.

Sent i går kväll fördes en stalker bort från Drottningholm – och även den så kallade Ninjamannen har setts i Stockholm.

Nu slår polisen en järnring runt kungligheterna.

Säkerhetspådraget vid Drottningholms slott var enormt i går kväll när kronprinsessan Victoria och Daniel Westling hade en privat middag.

Närmare 100 poliser fanns på plats och ett stort område runt slottet var avspärrat. Vid 20.30-tiden upptäckte polisen en man i 30-årsåldern som rörde sig kring avspärrningarna.

– Vi har uppmärksammat honom vid något tidigare tillfälle i samband med kungafamiljen. Men den här gången handlade det mer om att han uppträdde på ett sätt som fångade polisens intresse, säger Patrik Peter, pressekreterare vid Säpo.

Mannen stoppades, visiterades och sedan gjorde polisen en rutinkontroll.

– Han är inte misstänkt för något brott, men vi bestämde oss för att avvisa honom från platsen, säger Patrik Peter.

Klädd i huva

Säpo bekräftade i förrgår att det finns en hotbild mot bröllopet. I går rapporterade dessutom flera personer att de sett den så kallade Ninjamannen i Stockholm. Mannen är känd för att hata Victoria och har fått sitt smeknamn på grund av sin klädsel.

– Jag kände igen honom direkt. Han gick vid Norrmalmstorg, säger ögonvittnet Christer Lindh.

– Han såg ut som han har gjort tidigare, med en sådan där huva och mörka kläder. Men några poliser syntes inte till.

Ninjamannen är ett typexempel på personer som polisen ska hålla koll på under bröllopet.

Gripen flera gånger

Och han har gripits flera gånger tidigare:

I Borgholm 2008, på Victorias födelsedag den 14 juli, uppträdde han förvirrat och frågade efter vägen till Sollidens slott. Han anhölls av åklagare för förberedelse till grov misshandel. Dagen därpå lades ärendet ner och mannen släpptes.

Några månader senare dök han upp på Åland där han hotade att kapa huvudet på folk. Dagarna därpå hamnade han i bråk med vakter på Centralstationen i Stockholm. Han var då beväpnad med kniv.

Alla poliser som arbetar med säkerheten under bröllopet har nu fått en lista med bilder på personer som bör hållas under uppsikt.

Men talesmannen Ulf Göranzon uppger att ingen fram till i går eftermiddag hade blivit frihetsberövad på grund av hot mot Victoria och Daniel.

Omgivna av livvakter

För att förhindra attentat mot kungligheterna är säkerhetspådraget under bröllopet det största i landets historia.

De utländska kungligheter som rörde sig i Stockholm i går var omgivna av livvakter och poliser.

Och när Victoria och Daniel åker längs kortegevägen i morgon kommer omkring 5 000 soldater och civila från Försvarsmakten och Hemvärnet att bilda en mänsklig skyddsmur mellan paret och folket.