Världspressen invaderar Stockholm

Tyskarna är överlägset flest

NÖJE

Bland slingrande elkablar, uppackade lådor och TV-kameror ger producenten Yvette Gerner instruktioner till ett tiotal studiobyggare.

På lördag sänder tyska kanalen ZDF i fem timmar direkt från det svenska kungabröllopet.

När kanalen i förra veckan sände en egenproducerad dokumentär om Daniel och Victoria på bästa sändningstid så tittade 17 procent av de tyska tv-tittarna.

– Enormt höga siffror, förklarar Yvette Gerner. Intresset var så stort att vi sänder den igen före vår direktsändning på lördag.

Den statliga tyska kanalen bygger upp en egen studio precis på andra sidan vattnet från Stockholms slott. Bredvid SVT:s stora studio. På andra sidan håller konkurerande tyska kanalen ARD till.

Från klockan 13.50 på lördag sänder ZDF direkt frön bröllopet fram till klockan 19. Senare på kvällen blir det ett 30 minuters sammandrag.

Största livesändningen

ZDF har även en mindre studio precis utanför riksdagen och dessutom ett reportageteam som ska röra sig bland vanliga människor. Redan nu produceras nyhetsinslag och rapporter för de dagliga sändningarna.

– Bröllopet är vår största livesändning i år vid sidan av fotbolls-VM, säger Gerner medan ångfartyget Storskär lägger ut från kaj och dränker hennes röst med ångvisslan.

Tyskland är extremt överrepresenterat bland de utländska journalister som ska bevaka kronprinsessan Victorias bröllop. 277 reportrar och fotografer mot tvåan Norge som har skickat 76 personer.

Yvette Gerner tror det finns flera förklaringar till det stora intresset.

Victoria omtyckt

– Tyskarna är väldigt intresserade av Sverige och den svenska monarkin. Drottning Silvia spelar säkert en stor roll och det faktum att vi inte har några egna kungligheter. Victoria är väldigt omtyckt och även Daniel.

Gener tror det blir fight i tyska vardagsrum på lördag mellan bröllopet och fotbolls-VM.

– Jag tror kvinnorna och bröllopet vinner den striden. Tyskland spelar ju inte på lördag.

Långtifrån rampljuset i en silverfärgad BMW på en parallellgata till Strandvägen sitter den franske fotografen Simon. Han häckar utanför prinsessan Madelaines lägenhet i hopp om att få drömbilden; Madelaine med en ny pojkvän.

Paparazzi

Simon är paparazzi och säljer sina bilder till högstbjudande.

– Svenska kungahuset säljer bra i hela Europa, säger han men är i övrigt rätt hemlighetsfull.

På lördag släpper han Madelaine för en dag för att koncentrera sig på Victoria.

FAKTA

En tredjedel av all media utländska

Av total 2 300 ackrediterade journalister kommer 711 från utländska medier.

De största länderna är:

Tyskland 277

Norge 76

Finland 57

Spanien 42

England 38

Frankrike 36

Danmark 34

Japan 22

Nederländerna 19

Belgien 17

I övrigt finns det journalister här från bland annat Grekland, Italien, Schweiz, Portugal, Brasilien, USA, Sudan och Sydkorea.