Trafikkaos är att vänta – så tar du dig fram

Hela citykärnan avstängd under bröllopsdagen

Stora delar av city är avstängt för trafik. De blå sträckningarna rekommenderas för genomfartstrafik.
NÖJE

Bröllopet är på lördag – men trafikkaoset är redan här.

Hela citykärnan stängs av under två dagar och i stället sätts extra tunnelbanor in.

– Ta spårtrafiken, den går som vanligt, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL:s presstjänst.

Trängsel, långa köer och förseningar. Det är några av sakerna vi kan räkna med när bröllopshysterin under helgen når sin kulmen och hela citykärnan stängs av. Stockholmarnas tålamod kommer att sättas på prov.

På SL har man länge arbetat med att lägga upp en plan för hur de värsta kaoset ska undvikas när hundratusentals människor väntas ta sig in till centrum på lördag. Beroende på vädret kan så mycket som en kvarts miljon personer ta sig till kortegevägen, enligt polisens gissningar.

Spårtrafiken gäller

– Det är mycket trafik ute och kommer att vara mycket folk ute. Spårtrafiken är det som gäller. Och det gäller att utrusta sig med en del tålamod, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL.

När de kungliga gästerna ska ta sig någonstans stängs trafiken ofta av, med köer och förseningar som följd. Något som också påverkar de busslinjer som är i bruk. Under fredagen genomförs en generalrepetition av kortegen vilket också kommer att påverka framkomligheten.

Fyra av Stockholm busslinjer berörs av att trafiken genom stora delar av centrum stängts av. Bussarna tvingas vända vid Slussen söder om stan, Fridhemsplan i väst och Odenplan i norr. Redan vid 04.30 på fredagsmorgonen började den nya ordningen gälla.

På övriga busslinjer har trafiken förstärkts med fler bussar. Och pendeltågen blir både fler och längre under de närmsta dagarna.

Gratis tunnelbana

– Tunnelbanan är i full trafik och på lördag kör vi så mycket extratrafik vi kan. Då är den också avgiftsfri av säkerhetsskäl, säger Gisela Poellinger.

Och det sista tipset från SL: Strunta i bilen.

– Jag hoppas att många ställer bilen hemma och rekommenderar starkt att man åker kollektivt. Inne i city kan man gärna promenera, säger Gisela Poellinger.

Om brudparet bestämmer sig för att ta tunnelbanan hem från festen, har SL beredskap för det?

– Det finns plats för dem också. Vi ska ha beredskap för att ta hand om alla, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL.

FAKTA

Så tar du dig fram i bröllopsyran

Tunnelbanan: Går som vanligt och är gratis hela lördagen. Vissa uppgångar i närheten av kortegevägen kan vara stängda under några timmar.

Tvärbanan och pendeltåg: Går som vanligt.

Cykel: Ett av de snabbaste sätten att ta sig fram i innerstan. De flesta cykelbanor är fria från avspärrningar, utom kring kortegevägen.

Till fots: Har du inte bråttom - ta en promenad. Glöm inte paraplyet.