Bojkotthot mot bröllopet efter SVT-bråk

Tittare i världen kan gå miste om bilder från vigseln

NÖJE

Tittare i en stor del av världen kan gå miste om dagens bröllop.

En tvist mellan SVT och tre stora internationella nyhetsbyråer hotar sändningarna.

Även utlandssvenskar kan drabbas.

SVT ser till att alla bolag som är anslutna till den europeiska TV-unionen EBU gratis kan sända så mycket de vill av bröllopet.

Övriga måste teckna kontrakt med SVT.

Nyhetsbyråerna Reuters, AP och AFP förhandlade nyligen med SVT om nyhetsrättigheterna.

– Vi var överens men när kontraktet skulle skrivas på och vi påminde om att materialet bara fick användas gratis i 48 timmar så sparkade de bakut, säger SVT:s informationsdirektör Helga Baagøe.

Istället hotar nyhetsbyråerna nu med att bojkotta bröllopet. Det skulle i så fall innebära att en stor del av världen utanför Europa blir helt utan bilder på vigseln. Även TV-stationer inom Europa som inte är anslutna till EBU blir utan bilder.

AFP säger enligt TT att de inte kommer att kunna förse sina kunder med vare sig text, bilder eller video från vigselceremonin.

Förvånad

På SVT är man mycket förvånad över nyhetsbyråernas agerande.

– Att nyhetsrättigheterna gäller under en begränsad tid är praxis, säger Baagøe. Vi har kollat med EBU och de säger samma sak. Byråernas uppträdande är en smula obegripligt.

Reuters, AP och AFP vill kunna använda materialet hur länge som helst, och även sälja det som arkivmaterial.

Bråket handlar inte om pengar. SVT har som princip att inte avslöja några summor men Helga Baagøe säger att Reuters och de övriga hade fått använda 90 sekunder nyhetsmaterial för vad hon kallar ”en administrativ avgift”.

Lösning

En källa på AP bekräftar för Aftonbladet att bojkotthotet är högst reellt och hanteras på högsta nivå i företaget. Ett slutgiltigt beslut ska fattas av ledningen i New York senare i dag.

SVT hoppas fortfarande på en lösning.

– Från vår sida hålls dörren helt öppen, säger Karin Tideström som sköter förhandlingarna.

För tusentals utlandssvenskar kan det bli problem att följa bröllopet om tvisten inte löses. En möjlighet är att gå in på SVT:s websajt och följa festligheterna där. På grund av ett misstag var bröllopssändningen tidigare blockerad för datoranvändare utanför Sverige.

Miljontals tittare

– Det felet ska nu ha rättats till, säger Helga Baagøe. Var man än är i världen ska man kunna följa ceremonierna på SVT:s websajt.

SVT vill inte ge någon siffra på hur många man tror kommer att följa bröllopet världen över. Andra har gjort uppskattningar på 200 miljoner tittare.