Brudparet tog emot folkets jubel

Många åskådare samlades för att se Victoria och Daniel

1 av 38 | Foto: SVT
NÖJE

Mest leenden och vinkningar – men också två kyssar.

På kyrktrappan och ombord på Kungaslupen pussades Victoria och Daniel.

Längs kortegevägen tog de nygifta emot folkets jubel.

Kronprinsessan Victoria har nu fått sin prins Daniel, riddare av Serafimerorden.

Utanför Storkyrkan kramades de – och medan kamerorna smattrade pussade de varandra på munnen och log. När paret klev ut på trappan steg ett jubel över hela Stockholm, där åskådare följt vigseln på storbildsskärmar.

Slängkyss från mamma

I öppen vagn, en paradkalesch dragen av fyra hästar, färdades paret sedan genom stan. Det var samma vagn som kungaparet använde på sin bröllopsdag för exakt 34 år sedan. Drottningen vinkade adjö utanför kyrkan och blåste en slängkyss till det nygifta paret.

Ett stort antal åskådare hade samlats längs kortegevägen och en spänd förväntan låg i luften.

16.35 Slottsbacken: Folk visslar och jublar och sjunger Love is in the air från ett fönster. Paret skrattar när de hör sången. De ler och vinkar när de passerar Slottet. Hästarna småtravar och Säpovakter joggar bredvid.

16.37 Norrbro: Soldaterna går upp i givakt och folket jublar. Victoria strålar och vinkar mot publiken. Prins Daniel ser lite lugnare ut och nickar och hejar på en person som står i publikhavet. Kortegen rör sig snabbt.

Skål i champagne

16.44 Sergels torg: Cirka 5000–6000 personer har samlats för att hylla det nygifta paret. Folk jublar och viftar med svenska flaggor. Daniel och Victoria ler och vinkar outtröttligt.

16.49 Kungsgatan: Från ett fönster släpps ett guldregn och guldlapparna täcker gatan. Barn blåser såpbubblor från ett annat fönster. Victoria skrattar och gör tummen upp. Paret fortsätter vinka. I fönster hänger folk ut för att få en glimt av kortegen. En del har klätt upp sig och står med champagne redo att skåla. Folk skriker och jublar när kortegen rullar förbi. Daniel pekar och kastar en slängkyss till någon i ett fönster.

16.57 Strandvägen: Från ett fönster hänger en banderoll med texten ”Victoria och Daniel”. Jublet är öronbedövande. Paret vinkar och vinkar. Scouter gör honnör tillbaka. Solen har tittat fram och det blixtrar i Victorias diadem och i Daniels ring.

Puss ombord

17.01 Djurgården: Daniel vinkar och höjer lite på ögonbrynen till hälsning åt åskådarna. Många viftar med flaggor, kortegen saktar in och hästarna som drar vagnen börjar skritta.

17.04 Vasakajen: Daniel och Victoria vinkar glatt. När de kliver av sin vagn får Victoria hjälp med sitt långa släp av två uniformerade män. Folk ropar ”Länge leve brudparet”.

17.08 Ombord: Paret går på Kungaslupen Vasaorden. Folk jublar och Victoria får en bukett ombord. Solen glittrar i vattnet och brudparet ler och vinkar från båten. De pussar varandra.

Salut med 21 skott

17.22 Kastellholmen: Paret ros via Ladugårdslandsviken, runt Kastellholmen, uppför Strömmen och ska angöra vid Skeppsbron. Flera fartyg ligger i vattnet. Salut i form av 21 skott hörs. Folk vid Skeppsbron håller för öronen när saluten skjuts. Kungaslupen gungar lite i vågorna.

17.32 Vid af Chapman: 18 Jas Gripen-plan flyger in i över vattnet, i en bröllopsformation.

17.36 Skeppsbron: Kungaslupen når Logårdstrappan, Daniel och Victoria stiger i land.

17.42 Slottet: Här väntar kungaparet och herr och fru Westling på brudparet. Paret går uppför trapporna till Slottet. Drottningen pussar Daniel på kinderna och klappar honom på armen. Madeleine och Carl Philip pussar och kramar brudparet. Många kungligheter är där för att ta emot. Brudparet vinkar till folket och försvinner in på Slottet.

FAKTA

Resan bland folket

Resan på land och vatten tog knappt en timme.

Kortegen gick vägen Storkyrkan–Norrbro–Kungsträdgården–Hamngatan–Sergels torg–Sveavägen–Kungsgatan–Birger Jarlsgatan–Nybroplan–Strandvägen–Vasamuseet. Totalt 6,8 kilometer. 6 400 personer deltog i paraderingen.

Vid Vasamuseet tog Kungaslupen Vasaorden paret via Ladugårdslandsviken, runt Kastellholmen, uppför Strömmen och till Skeppsbron.

Kronprinsessparets vagn, paradkaleschen, var förspänd med ett fyrspann à la d'Aumont, utan kusk. I stället hade de två vänsterhästarna varsin ryttare. Hästarnas selar var sliverbeslagna för att matcha vagnens silverbeslag.

ARTIKELN HANDLAR OM