Här är bröllopsmenyn

1 av 5
NÖJE

Havskräfta och kalvytterfilé.

Gästerna på bröllopsmiddagen har diverse delikatesser att se fram emot.

– Menyn får en sexa av fem möjliga, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström till Aftonbladet.

Meny

Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom.

– Löjrom ska alltid finnas när man är i Sverige. Här har de tänkt till rejält. Man har anpassat det så det ska passa så många människor som möjligt. Mycket klokt, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström, som drivit restaurang Sjömagasinet i Göteborg sedan 1994.

Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås.

– Klockrent, det gäller att täcka in hela Sverige. Rödbetorna låter perfekta. Jag har själv köpt av samma skörd och de är små, fina och jättegoda, säger Leif Mannerström.

Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky.

– Det låter jättegott, är det ljust kött är det perfekt, säger Leif Mannerström.

Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad.

– Det är en väldigt bra meny. Både jordgubbar och rabarber ligger i tiden nu. Det är en fullt överkomlig meny att servera till ett lagom antal gäster. Jag önskar dem all lycka, säger Leif Mannerström.

Bröllopstårtan.

Bröllopstårtan är 3,3 meter hög och 250 kilo tung. Den elva våningar höga tårtan är vit och formad som en fyrklöver.

Tårtan består av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott.

Bröllopstårtan är dekorerad med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell, uppger hovet enligt TT. Ovanpå tårtan står bland annat ätbara trekantiga spiraler i guld och blått. Högst upp finns kronprinsessparets monogram i gjuten karamell.

Tårtan är en gåva från Sveriges bagare och konditorer. Den uppges vara gjord av ekologiska ingredienser till mer än 95 procent.

Vin.

Champagne Pommery 2000 Grand Cru.

Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault.

Pommard 1:er Cru Epenots 2002 Louis Jadot.

Château Simon 2007 Sauternes.

FAKTA

Rikssalen och bröllopsmiddagen

Bröllopsmiddagen äger rum i den nyrenoverade Rikssalen.

Salen skapades 1717 av slottsbyggaren Nicodemus Tessin d.y. som Kungliga slottets främsta ceremonirum. Bland alla kungliga högtidsevenemang som hållits här är bröllopsmåltiden för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel ett av de största.

Ovanför festbordet lyser målningarna från det gamla taket, som tagits fram på nytt: svagt blåmålade moln på en sommarljus himmel.

Silvertronen och alla bänkar är borttagna för att ge plats för ett långt bord för 98 gäster genom hela salens längd, avslutat med ett honnörsbord i T-form för brudparet och deras närmaste familjemedlemmar, sexton gäster. Övriga gäster sitter vid 38 runda bord vid långbordets sidor och i tre av intilliggande Ordenssalar.

Brudparet sitter mot fonden av Rikssalens tronhimmel av blå sammet med stora svenska riksvapnet och på takstycket det lilla riksvapnet. Ritningen till tronhimmeln utfördes av Jean Eric Rehn. Vapen och andra detaljer gjordes 1751 i Paris där de beställdes till Adolf Fredriks kröning 1751.

Det 32 meter långa bordet i mitten tillsammans med honnörsbordet under tronhimlen pryds av en lika lång spegelplatå, upphöjd från bordsytan, där kanterna består av olika rosa blommor.

De runda borden är uppbyggda på samma sätt men med en rund spegelplatå. På platåerna grupperas slottets galasilver, kandelabrar, ljusstakar samt blomförsedda vaser och terriner.

Borden är dukade med de förnämsta dukar, serviser, glas och bestick som Sverige kan frambringa.

Efter middagen serveras kaffe och bröllopstårta i Bernadottegalleriet med angränsande rum. Bröllopsfesten avslutas med bal i Vita Havet.

Källa: Hovet.

ARTIKELN HANDLAR OM