Nyhetsbråk ledde till dyr bojkott

NÖJE

Bröllopet var fantastiskt lyckat, men globalt lär det inte synas i många tidningar.

De största nyhetsbyråerna AFP, Reuters och AP valde att skippa bröllopsbevakningen helt på grund av ett bråk med SVT.

Foto: Foto: SCANPIX
PUSS MIN PRINS! Men flera utländsa meder blev snuvade på pussbilderna på Victoria och Daniel efter att de största nyhetsbyråerna vallt att bojkotta bröllopet.

Sverige kan ha förlorat värdefull publicitet på grund av konflikten mellan Sveriges Television och de utländska nyhetsbyråerna, som till sist ledde till att världens tre största nyhetsbyråer bojkottade bröllopsbevakningen helt och hållet.

– Det vore ju tacksamt med en genomlysning av vad som hände. Vi beklagar om det har påverkat publiciteten kring bröllopet, säger Anders Jörle, presschef vid utrikesdepartementet.

Texter utan bilder

Vissa mindre utländska medier hade exempelvis egna reportrar på plats, men många artiklar fick publiceras utan bilder på grund av bråket.

– Jag träffade ju journalister i presscentret, till exempel från Japan, som fick skicka hem texter utan att kunna bildsätta dem. Det var också någon från Brasilien som hade liknande problem. Men omfattningen på det har jag ingen uppfattning om, säger Anders Jörle.

UD hade fått pengar för att hjälpa till att sprida kunskap om Sverige i samband med bröllopet, ett arbete som försvårades på grund av bojkotten. Anders Jörle betonar dock att UD inte kunde göra något åt bråket. Det var hovet och SVT som gjort upp om sändningsrättigheterna, och sedan var det en fråga mellan SVT och nyhetsbyråerna.

Världens största nyhetsbyråer AP (Associated Press), AFP (Agence France Presse) och Reuters hade den gångna veckan påkostad inför-bevakning av evenemanget i Stockholm. Men under och efter själva vigseln skickade de varken ut text, foton eller video – trots att de var på plats.

TT