Smet iväg från festen

Victorias & Daniels hemlighetsfyllda smekmånad börjar

Foto: Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
NÖJE

Daniel och Victoria lämnade bröllopsfesten i smyg.

Nu börjar deras hemliga smekmånad – som varar till slutet av sommaren.

– De kommer tidigast att flytta in i sitt nya hem i augusti, säger ståthållare Lennart Ahlgren.

Foto: Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Utan spår Efter att kronprinsessparet lämnat bröllopsfesten i smyg har de hållit sig undan. Mycket tyder på att de smitit iväg på sin resa. ”Det är bara en liten krets som vet vart de ska och de har gjort allt för att undvika läckor”, säger hovexperten Roger Lundgren.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel planerar för en lång smekmånad efter bröllopet i Storkyrkan. Och paret har gjort allt för att hålla sitt resmål hemligt.

Redan vid tretiden i lördags natt, när de övriga gästerna fick vickning, lämnade de bröllopsfesten på Slottet i smyg. Efter dem följde kungafamiljen.

Svårt att vara hemlig

Malena Ernman.

– De försökte vara hemlighetsfulla, men det går inte att vara hemlig på ett slott. Plötsligt tog de varandra i händerna och försvann ner för trappan. Då förstod alla att det var dags för avvinkning, säger operasångerskan Malena Ernman.

Hovexperten Roger Lundgren unnar brudparet lite avskildhet:

– När de har haft ett så offentligt bröllop måste de få tid för sig själva. Men det krävs en enorm planering för att de ska lyckas hålla sin smekmånad hemlig. Så fort de landar på en flygplats tar det bara en timme innan fotograferna är där, säger han.

Träffades för brunch

I går förmiddag sågs kungen, drottningen och prins Carl Philip lämna Drottningholms slott tillsammans med en handfull av de närmaste bröllopsgästerna.

Enligt uppgift till Aftonbladet träffades de för en sista brunch tillsammans innan släktingarna skulle bege sig hem igen.

Men ingen såg skymten av Victoria och Daniel.

– Det verkar som att de bara har pratat med sina föräldrar om resan, och eventuellt en resebokare, säger en källa inom hovet.

Roger Lundgren är av samma uppfattning:

– Arbetet med deras smekmånad har pågått länge. Det är bara en liten krets som vet vart de ska och de har gjort allt för att undvika läckor.

Kungafamiljens vän Herman Lindqvist har ett tips:

– Jag tror de åker långt bort och förenar nytta med nöje, säger han.

Teorierna är många. Klart är dock att kronprinsessparet kommer vara borta länge.

Missar firandet

Aftonbladet har tidigare berättat att kronprinsessan inte kommer att närvara vid sin egen födelsedag, som traditionsenligt firas 14 juli på Öland.

– Hon kommer att vara borta på bröllopsresa. Men det har varit bestämt länge, har hovets informationschef Nina Eldh sagt.

Därför dröjer också flytten till nyrenoverade Haga Slott ända till augusti – minst.

– Det kan bli ännu senare, säger Lennart Ahlgren, ståthållare för de kungliga slotten.

Uppdrag i augusti

Även hovets officiella kalender vittnar om en lång kärlekssemester för brudparet. Victorias nästa uppdrag är först 21 augusti, då hon kommer till Örebro slott för 200-årsfirandet av ätten Bernadottes tillträde.

Därefter rullar schemat på som vanligt för kronprinsessan och den nyblivne prinsen.

Bortsett från en programpunkt den 22 juni tar nu även övriga kungafamiljen ledigt från offentlighetens ljus fram till Victoriadagen.

Aftonbladet har varit i kontakt med hovet som inte vill avslöja om Victoria och Daniel har lämnat landet.

FAKTA

Möjliga smekmånadsplatser för paret

Rio, Brasilien

Både Victoria och Daniel älskar landet. Kronprinsessan har släktingar i São Paulo och blev förälskad i Rio de Janeiro när hon besökte staden första gången 2006. Daniel är engagerad i ett hotellbygge i Pratigi.

Kenya

Östafrika är många kungligheters favoritresmål. Victoria har en speciell kärlek till Kenya där hon semestrat vid flera tillfällen. Hon älskar Kinondo Kwetu, ett exklusivt gömställe söder om Mombasa och ön Lamu som även är prinsessan Caroline av Monacos favorit.

New York

Victorias privata paradis som hon ofta besöker.

Mauritius

Kronprinsessans farbror Tord Magnuson är generalkonsul för paradisön och ordnar alltid lyxigt boende till kungafamiljen. Här kan Daniel och Victoria checka in på ett exklusivt gömställe utan att oroa sig för paparazzi.

Så gjorde de andra kungligheterna

Kungen och drottningen:

Efter att de hade gift sig 1976 firade paret delar av sin smekmånad på Hawaii.

Norska kronprinsen Haakon och Mette-Marit:

Lämnade sin bröllopsfest på natten och tog sig direkt ner till Oslos hamn där de mötte upp kungakryssaren Norge. Där tillbringade de sin bröllopsnatt och sedan gick de iland på Jylland, åkte till Düsseldorf och vidare till New York.

Norska prinsessan Märtha Louise och Ari Behn:

Efter sitt giftermål åkte de till ett av världens dyraste hotell i Dubai. Sedan tog de sig vidare till ett hemligt resmål i Stilla havet.

Danska kronprinsen Frederik och Mary:

Det danska kronprinsparet lyckades inte hålla smekmånaden hemlig. En av Marys brudtärnor råkade försäga sig och avslöjade att Frederik och Mary tillbringat bröllopsresan i Östafrika.

Victorias och Daniels gemensamma resor

Juli 2003: Daniel följer med Victoria till kungafamiljens semesterparadis Solliden på Öland.

December 2004: Daniel och Victoria tillbringar en helg på Högbo brukshotell, tre mil från Ockelbo.

Augusti 2006: Paret åker på kärlekssemester till Palermo på Sicilien och bor i lyxsvit på femstjärnigt hotell med utsikt över Medelhavet.

December 2007: Daniel och Victoria åker på kärlekssemester till Brasilien.

Augusti 2008: Paret semestrar på Solliden.

December 2008: Paret skålar in det nya året i Storlien.

April 2009: Kronprinsessan är på plats i Brasilien för Volvo Ocean Race. Efter det officiella programmet stannar hon och Daniel kvar i landet för lite semester.

April 2010: Victoria och Daniel firar påsk i alporten Verbier i Schweiz.