Så påverkar deras bröllop

NÖJE

Kamésmyckena. Brudgummens tal. Kompromissen med altargången.

Daniel och Victoria lär ha startat en rad bröllopstrender i lördags.

– Folk vill göra som dem nu, säger historikern Herman Lindqvist.

Över tre miljoner svenskar såg Daniels och Victorias vigsel i lördags.

Och enligt historikern Herman Lindqvist lär vårt nya kronprinsesspar inspirera hundratals giftassugna den kommande tiden.

Trend att sätta trend

– Kungliga brudpar har alltid påverkat trender. Man vill göra som dem och ha likadan stil som dem. När drottning Victoria gifte sig med Gustaf V var ”Victoria-frisyren” och ”Victoria-handskar” högsta mode. Det fanns till och med ”Victoria-snus”. Speciellt klänningar är sådant som folk tar efter, säger Herman Lindqvist.

Bianca da Costa, bröllopskoordinator, är inne på samma linje.

– Nu översköljs man med minnesbilagor och brudarna går in och tittar och tänker ”det där skulle vi kunna ha”, säger hon.

Herman Lindqvist tror även att Daniels öppenhjärtiga tal kan bli stilbildande.

– Folk kommer att vilja hålla fler tal, och prata om kärleken.

FAKTA

DANIELS TAL

Daniel Westlings känslosamma tal till sin brud kan starta en ny folkrörelse, menar historikern Herman Lindqvist.

– Han talade om kärleken på ett sätt man annars inte gör i Sverige, på ett okonstlat och oblygt sätt. Och jag tror att det genererar kärlek, säger han

Bröllopskoordinatorn Bianca da Costa menar att det redan är ganska vanligt att brudgummen håller tal.

– Man kan säga att det är en modern tradition som kommer mer och mer, säger hon.

BRUDÖVERLÄMNINGEN

Kronprinsessans önskan om att bli ledsagad av sin far in i kyrkan ledde till vild debatt. Det blev en kompromiss.

Kungen följde Victoria halvvägs in i kyrkan, sedan tog Daniel vid och tillsammans gick paret den sista biten fram mot altaret.

– Jag har aldrig sett den varianten förut. Om brudarna är osäkra på hur de vill göra så kanske de kan använda sig av den kompromissen i framtiden, säger Bianca da Costa.

BRUDKLÄNNINGEN

Victoria bar en klänning i pärlvit dubbelsidig sidenduchesse med korta armar och utåtvikt krage, designad av Pär Engsheden.

– Det var en rätt avskalad klänning, och det kan bli en trend. Men prinsessdrömsklänningen med mycket rysch och puffärmar har redan försvunnit, säger Bianca da Costa.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing tror också att Victorias bröllopsstil kan inspirera:

– Det ska vara en värdig klädsel. Jag hoppas att brudar i Sverige kommer att förstå att man ska inte ska vara så urringad eller barärmad, utan att klädseln ska vara hyfsad i kyrkan. Det är möjligt att det blir en trend med något mindre baraxlat, säger hon.

TÅRTAN

Den tre meter höga 11-våningstårtan kommer att inspirera, tror bröllopskoordinatorn Bianca da Costa.

– Fler och fler vill ha lite roligare och lite större tårtor. Folk tittade säkert på bröllopet i lördags och tänkte ”åh, vad vacker”, ”vad fin den såg ut” om Victorias och Daniels tårta.

BUKETTEN

Kronprinsessans bukett bestod av konvalj, ros, phalaeonopsisorkidé, pion, klematis,

rosenskära, doftranka, luktärt, fänrikshjärta, mårbackapelargon, amazonlilja, gardenia, azalea, löjtnantshjärta samt den traditionella myrten från Sofiero.

– Jag tror att Victoria kan skapa en trend med det ljuva romantiska, blommiga och dekorativa. Buketten var luftig och vit. Däremot hoppas jag inte att storleken sätter en trend. Den var alldeles för stor och Victoria orkade knappt hålla den, säger Yvonne Bernzon, expert på brudbuketter.

SMYCKENA

Victoria bar, precis som sin mamma och tre av sina fastrar, kamésmycken vid sitt bröllop. Diadem, örhängen och ett armband.

– Kamén är ett gammalt smycke från början av 1800-talet. Då var det högsta trenden. Jag kan gott tänka mig att kamésmycken blir populära nu. Trenden har aldrig försvunnit helt, det är många som har kaméer hemma, säger Sandra Brauns, gemmolog och smyckesexpert vid Bukowskis.