Bröllopsgåva värd miljoner

Smekmånadspresenten till Victoria och Daniel kostar en förmögenhet

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
FÅR LÅNA TILL DRÖMRESAN Efter bröllopet har Victoria och Daniel fått känna på Bertil Hults givmildhet. Han har lånat ut både sitt flygplan och lyxyacht för att paret ska kunna få den perfekta smekmånaden tillsammans i Söderhavet. Förra året var de i Brasilien tillsammans,då togs den här bilden.
NÖJE

Victorias och Daniels smekmånad i Söderhavet är värd en förmögenhet. Bara flygresan

i privatjet skulle ha kostat flera miljoner. Men för miljardären och kungavännen Bertil Hult är bröllopsgåvan värd mer än pengar.

– Han bryr sig inte om pengar, för honom är det en stor prestigevinst, säger pr-experten Paul Ronge.

I sex år har kronprinsessan Victoria delat ut mångmiljardären Bertil Hults pris till förmån för dyslektiska skolelever. En halv miljon kronor om året som premierar skolor som arbetar för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Har dyslexi

Bertil Hult som grundade språkreseföretaget EF har precis som kronprinsessan dyslexi. Och i sin gemensamma strävan för dyslektiska barn har mångmiljardären och

Bertil Hult.

Victoria funnit varandra. De är sedan några år goda vänner.

Efter bröllopet var det Victorias tur att få känna av miljardärens givmildhet. Bertil Hult, som var en given gäst på bröllopet och den privata festen, ställde sitt exklusiva privatplan till kronprinsessans förfogande. Direkt efter bröllopsfesten lyfte Victoria och Daniel för den 1 500 mil långa resan till Söderhavet.

Bröllopsnatt på flyget

Bröllopsnatten tillbringade paret på 13 000 meters höjd på väg över Atlanten.

– Om de skulle ha chartrat ett taxiflyg dit skulle resan ha kostat runt två miljoner kronor. Men har man redan ett flygplan har man också fasta kostnader.

Besättningen är anställd och har månadslön. Det enda som kostar är bränsle och det blir gissningsvis runt 200 000 kronor, säger piloten Bengt Grafström som driver Grafair, ett företag som äger och hyr ut egna affärsplan.

Specialbyggd båt

Nyligen fick Bertil Hult sin specialbyggda lyxsegelbåt Erika XII levererad. Med sina 52,5 meter är yachten ett av världens största och mest exklusiva fartyg. Erika XII har en besättning om sju man och en avskild privat svit i mahogny där kronprinsessan och prins Daniel kan bo. Liknande skepp kostar minst en miljon kronor i veckan att hyra.

”Kul att få hjälpa”

Paul Ronge.

Men för 69-åringen, som är en av Sveriges rikaste personer, är pengar inte längre viktigt.

– När man är miljardär så handlar det inte om pengar, han tycker nog bara det är jättekul att få hjälpa till. Och så är det en fantastisk prestigevinst för honom, säger Paul Ronge.

FAKTA

Privatyacht Erika XII:

Värde: 300 miljoner

Längd: 52,5 meter (170 fot)

Marknadshyra: 1 000 000 kronor i veckan

Privatjet Dassult Falcon 7X:

Stockholm – Söderhavet 15 000 kilometer

Flygtid enkel resa cirka 21 timmar

1 flygtimme kostar cirka 45 000 kronor

21 x 45 000= 945 000