Stjärnkocken tänkte på allt – utom klädseln…

NÖJE

LONDON. Välgörenhetsmiddagen planerades noga i flera månader.

Men i sista stund får stjärnkocken Marcus Samuelsson reda på att han ska sitta bredvid Madeleine.

Och smokingen, den har han glömt hemma.

”stor ära” Marcus Samuelsson stod för maten under galan. ”Det är en jättestor ära att få göra den här middagen”.

Några timmar före middagen på Childhood Foundations välgörenhetsgala är Marcus Samuelsson överraskande avspänd. Han har på sig jeans, svarta gympadojor och en kockskjorta. Menyn har han förberett sedan i februari och maten är i stort sett klar.

Flögs in

Den svenske stjärnkocken har flugits in från New York för att laga mat till eventet. Prinsessan Madeleine, som är värdinna, har inte lagt sig i hur menyn ska se ut.

– Men oavsett om jag lagar mat till Obama eller till kungafamiljen vill jag ta reda på vad det är för tema och sen får man anpassa maten efter det.

Till kvällens middag har Marcus Samuelsson hämtat inspiration från det svenska köket. Han serverar bland annat sill och rökt lax. Men maten har även influerats av det amerikanska och afrikanska köket.

– Det är en jättestor ära att få göra den här middagen. Childhood är en kul grej och för mig känns det som en naturlig grej att vara med på, säger han.

Springer ut

Plötsligt ringer det i Marcus Samuelssons telefon.

– Jag fick precis reda på att jag ska vara med på middagen och sitta bredvid Madeleine, säger han.

I ett huj springer han ut från hotellet. Tjugo minuter senare kommer han tillbaka med ett par påsar nyinköpta kläder.

– Det är så jävla junior. Jag har varit med på så många events. Att jag inte ens tänkte på det. Shit, vad orutinerat, säger han med andan i halsen.

FAKTA

Festmenyn

Canapéer:

Linssoppa, räkor med grön curry, friterad kyckling i kryddig ketchup, tomatbruschetta, inlagd sillkorv.

Förrätt:

Rökt lax med lila senap kryddad med etiopiska berberekryddor.

Serveras med ruccola och tomatterrin garnerad med forellrom och potatischips.

Huvudrätt:

Ugnstekt oxfilé med kryddig vinsås. Päron- och potatissallad. Selleri- och äppelpuré samt bok choy.

Dessert:

Jordgubb- och pistagemacaroon, jordgubbsconsommé, kristalliserade rosblad, praliner i mörk choklad, vit choklad-cheesecake, mjölkchoklad och milkshake.