Prins Daniel får inte halva kungariket

Idag registrerades de nygiftas äktenskapsförord

Foto: BJÖRN LINDAHL
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig den 19 juni.
NÖJE

Nu har äktenskapsförordet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel registrerats i Solna tingsrätt.

Det visar att prins Daniel inte kommer att ha rätt till halva kungariket vid en eventuell skilsmässa.

Läs hela äktenskapsförordet (klicka för större version).

Kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel en solig junidag. De nygifta hade firat under dagarna tre och under bröllopsnatten lyckades de smita undan mediauppbådet för att fira sin smekmånad.

Behåller enskild egendom

Väl hemma i Sverige väntar inflyttning till Haga slott där kronprinsessan Victoria ska leva med sin prins. Och nu har äktenskapsförordet registrerats i Solna tingsrätt. I det kan man läsa att allt som det nygifta paret äger och allt som de kommer att ärva, ta emot som gåva eller tjäna ihop genom arbete under sitt äktenskap kommer att förbli deras enskilda egendom. Prins Daniel må alltså vara gift med Sveriges kronprinsessa, men halva kungariket kommer inte att bli hans om paret skiljer sig.

Ett undantag görs dock om kronprinsessan Victoria och prins Daniel köper möbler och annat till deras hem i Haga slott, då räknas det som giftorättsgods och delas lika vid en eventuell skilsmässa.

Skyddade kungliga förmögenheten

Fyra dagar innan Carl XVI Gustav ingick äktenskap med Silvia Sommerlath, den 14 juni 1976, skrev även de under ett äktenskapsförord som skyddade kungafamiljens förmögenhet. Det första äktenskapsförordet skiljer sig inte särskilt mycket från det som kronprinsessan Victoria och prins Daniel just undertecknat. Nästan allt som kungen ägde före bröllopet förblev hans enskilda egendom, undantag gjordes bara för en del av hans värdepapper som blev giftorättsgods.

Två tillägg i äktenskapsförordet

Två tillägg gjordes senare i kungens och drottningens äktenskapsförord. 1981 upprättade man en ny förteckning över de värdepapper som först skrivits som giftorättsgods och i mars 1982, då paret väntade prinsessan Madeleine, fick drottningen rätt till halva kungens livförsäkring.

ARTIKELN HANDLAR OM