Madeleines ring - en unik miljongåva

Smyckesexperten: Den här är "bigger and better"

1 av 8
Prinsessan Madeleine var tidigare förlovad med Jonas Bergström. Den ringen var fin, men den nya är värre. ”Den här ringen är absolut finare,” säger Bukowskis smyckesexpert Johanna Pietsch.
NÖJE

Minst 4 karat och exklusiv slipning.

Prinsessan Madeleines förlovningsring spelar i en helt egen division.

– Det är en värsting, säger Johanna Pietsch, smyckesexpert på Bukowski.

Rund, rektangulär eller fyrkantig? Många eller få klor i infattningen? Rött eller vitt guld eller platina?

Valen inför den viktiga kungliga förlovningsringen har varit många – och som i många andra avseenden har prinsessan Madeleine valt att gå sin egen väg.

Medan hennes syster kronprinsessan Victoria valde en rund diamantslipning, som de flesta, bär Madeleine en fyrkantig sten.

– Det är en fantastisk ring, mycket smakfull, säger Johanna Pietsch som är gemmolog och intendent på Bukowskis smyckesavdelningen

Och mycket exklusiv – det insåg experten så fort hon fick se en bild på ringen i morse.

– Det är en stor smaragdslipad diamant men eftersom den är fyrkantig snarare än rektangulär så kallas den för square emerald cut.

Infattad i fyra klor

Diamanten är infattad i endast fyra klor vilket gör att stenen syns bättre och på sidorna glittrar mängder av små briljantslipade diamanter i så kallad pavéfattning. Guldvalet är vitguld, eller eventuellt platina.

Enligt Johanna Pietsch är Chris gåva till Madeleine en riktig amerikansk "knock-buster".

– Det är en kaxig ring som inte går av för hackor. Jag skulle uppskatta att diamanten är 4 karat.

Värdet är uppåt en miljon kronor, menar gemmologen.

– Kanske även mer.

Sannolikt från USA

Ringen är med största sannolikhet nytillverkad i USA. Hovet hade i förmiddags inte nämnt ringens ursprung men Bukowskis smyckesintendent tror att den kan vara beställd från anrika juvelerarhus som Tiffany eller Cartier.

– Tiffany är klassiskt i USA, att få sin ring därifrån är stort och betydelsefullt. Sedan finns Graff Diamonds, men det ser inte ut som deras infattningar.

Att ringen skulle vara svensk är inte realistiskt, menar hon.

– Nu är de ju i New York där det är vanligare med 4 karat. Valet att gå in på annorlunda slipningar visar att man har koll och inte vill vara mainstream. Och att Madeleine har en förkärlek för den här slipningen har vi sett tidigare.

Enligt Johanna Pietsch kan dagens förlovningsring också ses som ett budskap mot bakgrund av att prinsessans första förlovning bröts upp.

– Förlovningsringen anses viktigt men i detta fallet kanske extra viktig. Kanske har hon velat förstärka tydligare att hon menar allvar. Det finns säkert tankar bakåt och alla vill gå framåt - bigger and better! Hon vet ju att det kommer att göras jämförelser med både den förra pojkvännen och den förra ringen.

Och?

– Den här ringen är absolut finare.

Lyxproblemet

Men även "värstingen" kan ställa till problem i framtiden, om än i kategorin lyxproblem. Frågan är nämligen vilken vigselring som går att kombinera med den gigantiska förlovningsdiamanten.

– Det är faktiskt inte helt enkelt, skrattar experten.

– Det blir svårt sätta en vigselring bredvid. Om diamanten är så här stor är det internationellt vanligare att man sätter en ring på vardera hand.

ARTIKELN HANDLAR OM