Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kungliga panelen

Varje lördag vässar Aftonbladets hovprofiler pennan i Kungliga panelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans rojalistiska snackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Jenny Alexandersson

Jenny
Alexandersson

Hovreporter

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Martin Timell

Veckans gäst:
Martin Timell, 52

Programledare

Norska Tora Uppstrøm Berg berättar i Se og Hør att hon tillbringat en intim natt med Jonas Bergström. Vad tycker du om att Aftonbladet i det här fallet skriver om otrohet? – Man ska vara försiktig och det finns en anledning till att Aftonbladet inte har skrivit om det fram tills nu. Men när Tora, vars namn varit känt i journalistkretsar i över ett år, själv väljer att prata öppet om det hamnar vi i ett helt annat läge. Dessutom ska Jonas representera oss svenskar efter bröllopet och vi har rätt att veta vem han är och vad han gör. – Det visar att monarki som styrelseskick är snett. Eftersom skattebetalarna pröjsar bröllopet, blir det en journalistisk skyldighet att rapportera om kärlekskrisen. Kungligheterna själva föds in i det och kan inte välja bort det. – En pangnyhet i Norge om vårt kungahus skriver vi självklart om. Klart att medierna och hovet inte delar syn på vad som tillhör privatsfären. Deras definition är att glada nyheter är offentliga. Trista nyheter tillhör privatlivet. – Sådant som betalas med skattemedel bör absolut granskas av media, det är viktigt. Men det här är ändå jävligt privat alltså, och jag vet inte om det ingår inom granskningens ramar... Nej, jag tycker nog att det där är deras privatsak faktiskt.
Hovet meddelar att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström fortfarande är ett par. Hur bör de hantera kärlekskrisen? – De bör ta ett gemensamt beslut och sedan låta pressavdelningen meddela oss svenskar vad de bestämt. De ska inte hålla ihop för att undvika att kasta skugga över Victorias bröllop. Det är omänskligt – Jag citerar professor Olof Ruin, expert på svenskt statsskick: "Alla har väl problem med sitt sexliv ibland". Varför inte prova rollspel? Smörj in dig i handbollsklister och kräng på ett vulkanskydd, Madde, så kan Jonas bli Jacob även i den kungliga sängkammaren. – Utifrån vad de själva klarar av. Att leva i en relation som skakar tar på krafterna och då behöver man lugn och ro. Det lär de inte få förrän de har en gemensam plan som klargör situationen. – Det är en definitivt en privatsak. Det finns inte ens riktigt bekräftat ännu vad jag vet. Jag tycker att det är något internt för enbart hovet, Madde och Jonas, inte för allmänheten
Kronprinsessan Victoria vill föras till altaret av kungen. Stockholm stift säger nej då det inte är tradition eller jämställt. Vad säger du? – Som självständig och stark kronprinsessa borde hon gå sida vid sida med Daniel in i kyrkan. Det är en fin gest mot honom som signalerar att de är jämställda. – Vi ska självklart värna traditioner och jämställdhet men för helvete Stockholm stift; välkommen till 2000-talet, Victoria ska gifta sig. Om hon så vill att Hin Håle själv leder henne till altaret eller ännu värre; E-Type, så är det okej. – Att traditioner byts ut och förnyas är bra. Men utöver det brudöverlämning är infantilt och signalerar en ägodel som växlas från en person till en annan. Oftast går man väldigt bra utan sin far när man fyllt 33 år. – Om kungen och Victoria kommit överens om detta och båda är bekväma med det, då ska de väl få göra som de vill också. Det är ju de som ska bli lyckliga. Att kyrkan, som exempelvis hur länge som helst varit emot kvinnliga präster, nu ska komma och börja mopsa upp sig och tala om jämställdhet känns märkligt.

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Bröllopet

Visa fler
Om Aftonbladet