Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kungliga panelen

Varje lördag vässar Aftonbladets hovprofiler pennan i Kungliga panelen. Tillsammans med en gäst tycker de till om veckans rojalistiska snackisar.
Upprörda, glada eller överraskade – här är deras dom.

Frågor till panelen:

Jenny Alexandersson

Jenny
Alexandersson

Hovreporter

Robert Laul

Robert
Laul

Sportreporter

Karin Magnusson

Karin
Magnusson

Debattchef

Börje Salming

Veckans gäst:
Börje Salming, 59

Hockeylegendar

Hovet och Svenska kyrkan har hamnat i en vigselstrid eftersom Victoria vill bli överlämnad av kungen till Daniel Westling vid altaret. Är detta en viktig debatt? – Victorias bröllop sätter trender för enormt många tjejer som gifter sig. Om hon blir överlämnad av sin pappa så kommer många andra också vilja bli det. Svenska unga tjejer borde gå sida vid sida med sin blivande man. – Senast hovet och kyrkan stred slutade med att Drottning Kristina abdikerade, lämnade över kronan till sin kusin och flyttade till Rom. Vickan kan göra samma sak, C-P vill hellre köra rallybil, Madde blir vår drottning och hockeyspelaren vår prins. – Ja, eftersom det här är ett stilbildande bröllop. Vi har en jämställd vigseltradition som är värd att bevara. Symboliken som hovet hävdar att vi ska tolka, att det är en kung som överlämnar tronarvingen till en man av folket, köper jag inte. Det är dammig hierarkifixering.. – Egentligen inte. Varför ska inte kungen få lämna över henne? De ska få göra som de vill.
I måndags sände TV4 den första intervjun med Victoria och Daniel. Vad reagerade du på? – Att det inte kom några följdfrågor. Jag ville bara veta mer efteråt. Hur är det att dejta en kronprinsessa och vad sa Ewa och Olle Westling vid första mötet med Victoria?. – Det var så tillrättalagt att jag blev irriterad. "Vi brinner för samma saker", "Jag känner starkt för ungas hälsa". Ja, men vad gör ni då? Sitt inte och rabbla självklarheter som låter bra. – Att de i början pratade bebisspråk med varandra gjorde mig orolig. Sen gick de över till att prata normalt om absolut inget särskilt. Vilket gjorde den gravallvarliga expertanalysen efteråt lätt komisk. Men de verkar väldigt kära och det är alltid fint. – Det är svårt att vara sig själv i en intervju. Men utifrån det jag har sett av Victoria så verkar hon vara en jättesnäll och trevlig tjej. Hon kommer att bli en jättebra drottning. Daniel verkar vara schysst.
Både kungen och Olle Westling kommer självklart hålla tal under bröllopsmiddagen. Vem kommer att vara bäst? – Olle är tydligen en fena på att engagera människor, jag tror att hans tal kommer locka fram både skratt och tårar. – I ena ringhörnan: en 64-åring utan stil & klass, med besvär att uttrycka sig i tal & skrift, troligen salongsberusad vid tillfället. I den andra: en erfaren kommunalpolitiker, Ockelbos förre socialpamp. Vinnare: Olle Westling på knock. – Jämnt skägg, men kungen har självfallet en annan rutin att falla tillbaka på. Jag hoppas båda blåser på med kärlek och värme och pinsamma barndomsepisoder och förmaningsord. Kärleksbombning är alla pappors främsta bröllopsuppgift.. – Jag tror att båda kommer att vara ordentligt förberedda. Men är man kung så är man ju bäst. Så jag ger nog kungen ett litet övertag.

Håller du med panelen? Tyck till här nedanför!

SENASTE NYTT

Bröllopet

Visa fler
Om Aftonbladet