Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Brotten

Massakern på Columbine High

Ladda ner och läs hela dokumentet om skolskjutningen 1999

Bästa vännerna Eric Harris,18, och Dylan Klebold, 17, tog livet av 13 elever och skadade 24 på skolan innan de tog sina liv.   Bästa vännerna Eric Harris,18, och Dylan Klebold, 17, tog livet av 13 elever och skadade 24 på skolan innan de tog sina liv.

    De var intelligenta pojkar från kärleksfulla familjer som slutade sina liv med att begå massmord.

    Massakern på Columbine High School var den värsta skolskjutningen i USA:s historia – men historien slutade tyvärr inte där.

    Den berättas fortfarande över hela världen.

    Eric Harris, 18, och Dylan Klebold, 17, har blivit martyrer för en hel generation av desperata, våldsamma pojkar som dödar sina klasskamrater.

    Samtidigt letar Columbine-mördarnas vänner och familjer fortfarande efter ett svar på frågan: Varför?

Brooks Brown är arton år gammal den här tisdagen i april 1999.

Nu står han med ryggen mot sin skola, Columbine High School, och ser ut över villorna i det övre medelklassghetto som är hans hem på jorden. Det är en solig vårdag i Jefferson County, Colorado, USA. Klippiga Bergens snötäckta toppar blänker som ett pärlband i horisonten och Brooks tänder en cigarett.

Klockan är tio över elva när en välbekant bil kör in på elevparkeringen framför honom. Det är en grå Honda Prelude 86 som tillhör hans klasskamrat, Eric Harris, 18. Eric parkerar den lilla bilen på en ruta som inte är hans egen och kliver ut. Under hans långa svarta överrock skymtar Brooks en vit t-shirt med orden Natural Selection – Naturligt Urval – på.

Brooks rynkar pannan. Eric missade ett viktigt prov i kinesisk filosofi i morse och det är inte likt honom. Han och Eric har en komplicerad vänskapsrelation – de är polare nu, för ett år sen var de dödsfiender – men Eric är en duktig student och Brooks kan inte förstå hur han kunde skolka från provet. Han bestämmer sig för att gå fram och konfrontera honom.

”Vad fan är det för fel på dig, man?” säger han. ”Du kom inte på tredje lektionen i dag. Du missade provet!”

Han kan inte tyda blicken Eric ger honom. Det är som att han inte kan fatta hur Brooks kan dra upp något så trivialt.

”Det spelar ingen roll längre”, svarar han och börjar dra ut en stor hockeytrunk ur baksätet. Den ser ut att vara tung.

”Yeah, whatever”, säger Brooks. Han har lärt sig att hantera Eric med silkesvantar; Eric är smart och rolig men Brooks är en av få människor som har sett en annan sida av hans personlighet. En mörkare sida. En sida som kan explodera utan förvarning.

Plötsligt stannar Eric upp. Han borrar blicken i sin gamle vän.

”Brooks, jag gillar dig nu”, säger han. Hans röst låter underlig; både gravallvarlig och som att han har svårt att hålla sig för skratt. ”Stick härifrån. Åk hem”.

Köp Plus och läs hela dokumentet
Senaste TV-klippen
Om Aftonbladet