Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Experterna: Många föräldrar känner skuld

Foto: Colourbox
Albert

I dag saknar många föräldrar både tid och kunskap att hjälpa sina barn med läxorna, framförallt med matematiken. Något som lett till att föräldrar känner både skuld och skam.

Kanske är det dags att ta ett nytt grepp om situationen, men hur gör man?

Många föräldrar vill att barnen ska klara av att göra läxorna på egen hand, men i de flesta fall fungerar inte det. I stället behöver man sätta sig ned med sina barn om läxan ska bli gjord, visar en undersökning gjord vid Göteborgs Universitet.

Vanligaste frågorna från föräldrar

Här har vi samlat experternas bästa råd för att hjälpa barnen att lyckas med skolarbetet hemma.

Råden är tagna från Specialpedagogiska skolmyndigheten, Alla barn i centrum samt en undersökning gjord vid Göteborgs Universitet.

 

EXTERN LÄNK

Så kan du ge ditt barn läxhjälp i mobilen – dygnet runt alla dagar

 

Hur hjälper man sitt barn på bästa sätt?

Gör läxläsning till en vana, ha som regel att plugga minst 30 minuter per dag utan att sätta för hårda regler om tid och plats.

Tycker ditt barn att läxläsning är tråkigt är ett bra tips är att följa vad psykologerna kallar ”farmors lag”. Börja med det tråkigaste för att på slutet av dagen göra det roligaste. Stötta ditt barn när det är svårt så att de inte ger upp. Det viktigaste är att de lär sig hantera de svårigheter som uppstår.

Vad gör man om man inte kan hjälpa till?

Tanken är inte att föräldrarna ska göra sina barns läxor, utan läxorna ska vara anpassade så att barnet kan klara av dem på egen hand. Det viktigaste är att man som förälder engagerar sig och visar att man bryr sig.

Om mitt barn är i behov av särskilt stöd?

Alla elever har rätt att få sina särskilda behov kartlagda och utredda av skolan. Då har skolan en skyldighet att göra ett åtgärdsprogram där man preciserar vad man ska göra för att underlätta skolgången.

Många skolor i Sverige erbjuder även studiestöd digitalt vilket blir mer och mer populärt. 

Läxhjälp behöver inte kosta skjortan

Experternas bästa tips är att man som förälder förmedlar positiva känslor om skolan och poängterar att den är viktig. I dag anställer vissa föräldrar privatlärare, men det kräver en viss ekonomi och kan kosta uppemot 500 kronor per timme.

Att satsa på sitt barn är viktigt, men med digital läxhjälp behöver det inte kosta skjortan. För samma peng som fredagsvinet eller en lunch på stan kan du som förälder få obegränsat med läxhjälp digitalt via den digitala läxhjälparen Albert.

 

EXTERN LÄNK

Skapa de bästa förutsättningarna för ditt barn att lyckas i plugget – prova Albert gratis!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet