Annons

Kolla: Så mycket kan du få i pension

Dan Adolphson Björck, till höger, är trygghetsekonom på AMF.
AMF

I slutet av varje månad kommer den – lönen. Det är också den tiden i månaden som arbetsgivaren sätter av pengar till din tjänstepension, förutsatt att du har en arbetsgivare som gör det. Nio av tio svenskar har tjänstepension. Har du?

En grundregel för att du ska få tjänstepension är att du arbetar på ett ställe som har kollektivavtal. Den allmänna pensionen, det vill säga den del som staten betalar ut, utgör oftast den största delen av pensionen men de senaste åren har inbetalningarna till tjänstepensionen blivit större inom många branscher. Trenden: Tjänstepensionen växer i betydelse.

– Det absolut enklaste sättet att ta reda på om du har tjänstepension är att ställa frågan direkt till din arbetsgivare. Söker du nytt arbete? Kom då ihåg att fråga redan på arbetsintervjun, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

För många handlar det om en tusenlapp eller två varje månad som arbetsgivaren sätter av i tjänstepension.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket av din lön sätts av till tjänstepensionen? Ta reda på det här

”Vi måste bli bättre på att prata pension”

De flesta av oss har tjänstepension – många utan att veta om det. En undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av AMF tidigare visar att varannan svensk mellan 25 och 50 inte har en aning om hur mycket pengar som egentligen sätts av varje månad till tjänstepensionen.

– Pensionen är, av naturliga skäl, inget man kanske bryr sig så mycket om när man har flera år kvar till pensionen men faktum är att du med väldigt enkla medel snabbt tar reda på vad som gäller. Det är bara att fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund helt enkelt, säger Dan Adolphson Björck.

– Jag tror att vi måste bli ännu bättre på att prata om pensionen på jobbet, fortsätter han.

EXTERN LÄNK:

Vem får tjänstepension? Lär dig mer om det på bara en minut

Kollektivavtal viktigt

Har du ett bra arbetsliv har man som regel en bra pension menar Dan Adolphson Björck. Det är framför allt tre faktorer som är avgörande för en bra pension: Storleken på din lön, hur länge du jobbar och om arbetsplatsen du är på har kollektivavtal alternativt sätter av tjänstepension på annat vis.

För inte så länge sedan utgjorde tjänstepensionen en mindre del av pensionen men idag är tjänstepensionen avgörande för din framtida ekonomi.

– Den allmänna pensionen är den största delen av pensionen för de flesta men tjänstepensionen ökar i betydelse. På minPension.se, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, får du en god överblick av din samlade pension, säger Dan Adolphson Björck.

EXTERN LÄNK:

Räkna snabbt ut hur mycket av din löns som sätts av till tjänstepension

Privat sparande ersätter inte tjänstepensionen

Du som arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal bör se över din framtida ekonomiska situation menar Dan Adolphson Björck.

– Det är en myt att ett privat sparande kan ersätta tjänstepensionen. Eftersom det i slutändan många gånger rör sig om miljonbelopp är det svårt att sätta av så mycket pengar i månaden som krävs, säger han.

Du som är egen företagare eller arbetar på ett ställe som saknar kollektivavtal eller annan tjänstepensionslösning är frågan om hur man sparar till pensionen extra viktig. Ett bra riktmärke är att spara 4,5 procent av din månadslön. För de med höga inkomster handlar det om mer pengar.

– Fråga om din arbetsgivare vill sätta av motsvarande belopp till din tjänstepension. Om inte kanske det kan vara läge att  på sikt söka sig vidare till ett annat jobb med bättre villkor, säger Dan Adolphson Björck.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket av din lön sätts av till tjänstepension? Ta reda på det här

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.