Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Byt bank – och få ränta på sparkontot

Bank Norwegian

Låg eller ingen ränta på sparkontot är vardag för många svenskar. Trots det har bara var fjärde svensk förbättrat sina villkor genom att öppna sparkonto i en bank som ger ränta.

– Det är inte alls svårt – det är enkelt att börja spara i den bank som man tycker passar bäst, säger Tom Roger Olsen, marknadschef på Bank Norwegian.

Många svenska sparare är missnöjda med sin ränta på det klassiska sparkonto. Men missnöjet till trots är det få – bara var fjärde svensk – som har valt att förbättra sina villkor genom att öppna sparkonto i en bank som ger ränta.

Det innebär att svenska sparare går miste om stora ränteintäkter, enligt Tom Roger Olsen, marknadschef på Bank Norwegian. En anledning är att många tror att det är komplicerat att byta bank – något som är långt ifrån sanningen.

Enkelt att välja ny bank

– Det är inte alls svårt. Man kan vara kund i flera banker, och det är enkelt att börja spara i den bank som man tycker passar bäst till exempel på grund av att den har bra villkor, säger Tom Roger Olsen.

Bank Norwegian har i den årliga stora nordiska räntekollen jämfört vad bankkunder i Sverige, Finland och Danmark känner till om sina inlåningsräntor. Undersökningen har gjorts av det danska undersökningsföretaget Voxmeter på uppdrag av Bank Norwegian, som ingår i den norska flygkoncernen Norwegian.

Smålänningar har bäst koll

I undersökningen framkommer att många tror att det är svårt att göra något åt den låga räntan verkligheten: Var tredje tillfrågad säger att de inte orkat med att byta sparande eftersom de tror att det är för komplicerat.

Kunskapen om bankräntor och intresset att förändra sitt sparande varierar beroende på ålder, kön och bostadsort. Enligt undersökning har smålänningarna, till exempel, bättre kunskap om sin sparränta jämfört med personer från övriga Sverige.

Äldre missnöjda

Den äldre delen av befolkningen, pensionärerna i åldersgruppen över 65 år, har störst kunskap om de olika bankernas ränteerbjudanden. Nästan 87 procent av dem tycker att insättningsräntorna generellt är för låga, men de är ändå minst benägna att flytta sitt sparande.

Det tycker Tom Roger Olsen är synd, då det finns flera alternativ som ger ränta och att det finns mycket att vinna på att byta bank. Det finns några specialiserade banker, bland dem Bank Norwegian, som har konton med hög inlåningsränta (0,70 %),

Förlustaffär med nollränta

– Även om inflationen just nu är låg är det i praktiken en förlustaffär att ha sina pengar på räntelösa konton, säger han.

Alla de nordiska länderna har insättningsgarantier för de pengar som har satts in på inlåningskonton. Garantin är avsedd att täcka kundens förluster som uppstår om banken kommer på obestånd. EU-normen är 100 000 Euro per person och kreditinstitut. Det är också den nivå, 950 000 kronor, som Sverige har valt. I Norge däremot är insättningsgarantin mer än dubbelt så hög, 2 miljoner norska kronor.

 

EXTERN LÄNK

Inlåningsränta 0,70% redan från första kronan

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet