Annons

Tips: 4 detaljer som avslöjar fusket

CARFAX

Ett av de vanligaste knepen för att lura köpare av begagnade bilar är att manipulera mätarställningen.

Fusket kan vara svårt att upptäcka – men det finns saker som avslöjar fifflarna.

Kanske känner du igen situationen. Den begagnade bilen du ska provköra har bara ett par tusen mil på mätarställningen – men interiören ser sliten och gammal ut.

Håll ögonen öppna – du kan vara på väg att bli lurad.

Bilar med justerade mätarställningar är vanligt förekommande på marknaden för begagnade bilar. Och en bil med justerad mätarställning innebär en större risk för köparen då priset, funktionaliteten, restvärdet och trafiksäkerheten kan påverkas.

Svårt att upptäcka

I enkelhet innebär bedrägeri med mätarställningen att någon olagligt ändrat mätarställningen på en bil så att ett lägre miltal än det faktiska visas. Detta resulterar i att intet ont anande bilköpare betalar tiotusentals kronor över bilens egentliga värde.

Bedrägeriet kan vara svårt att upptäcka, då mätarställningen kan ha kopplats av, nollställts eller ändrats till en lägre siffra.

Det första du bör göra för att vara på den säkra sidan är att jämföra vad mätarställningen visar i förhållande till tidigare besiktningar – då mätarställningen oftast avläses vid reparation eller besiktning. Om dessa siffror skulle visa sig vara inkonsekventa kan det röra sig om en manipulerad mätarställning.

EXTERN LÄNK:

Testa själv – skriv in ditt registreringsnummer och se bilens historik här

Rapport kan ge svar

För att komma åt denna information kan du använda en CARFAX-rapport. CARFAX samlar in mätarställningsinformation från miljontals bilar och har därför möjlighet att upptäcka vilka bilar som misstänks ha justerade mätarställningar.

Kontrollera också det allmänna tillståndet hos bilen. Stämmer skicket på bromsar och hjul överens med hur långt bilen ska ha kört? Till exempel har en bil med en mätarställning under 20 000 kilometer oftast originaldäcken kvar.

Kontrollera när det senaste oljebytet gjordes. Ofta finns ett klistermärke på insidan av bilen med det datumet – där brukar även miltalet stå med.

Glöm inte insidan

Insidan på bilen kan också avslöja fusk. Stämmer skicket på ratt, gas- och bromspedaler och annan interiör överens med vad mätarställningen anger?

Kontrollera även tidigare ägare av bilen och jämför med hur långt mätarställningen uppger att bilens körts. Ett högt antal tidigare ägare och en lågt ställd mätarställning kan indikera att det rör sig om en justerad mätarställning. Hur många tidigare ägare en bil haft kan du se i CARFAX-rapporten.

Avslutningsvis kan du även se om du hittar repor eller andra tecken som kan tyda på att någon fifflat med mätarställningen. En ytterligare varningsflagga är om delar runt mätarställningen blivit utbytta.

Ett generellt tips är att låta en mekaniker inspektera bilen.

EXTERN LÄNK:

Gör en riskfaktorcheck hos CARFAX – och se om det fuskats med din bil

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.