Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Så mycket får du ut om du blir arbetslös

Foto: Colourbox
Compricer

Oavsett om du har ett jobb i dag eller inte kan det vara bra att ha koll på vad som händer om du skulle bli arbetslös.

Vet du hur mycket pengar kommer du ha i plånboken?

Här är två frågor som du börställa dig: 1. Är du med i a-kassan? 2. Skulle du klara dig på 14 000 kronor/månad?

För att kunna få ersättning vid eventuell arbetslöshet krävs det att du har gått med i en a-kassa. 2015 höjdes taket i a-kassan för första gången på 13 år.

Är du medlem i a-kassan får du nu följande ersättning vid arbetslöshet:

80 procent av din lön upp till 25 025 kronor de första 100 dagarna

80 procent av din lön upp till 20 900 kronor från dag 101-200

70 procent för dag 201-300.

Oberoende vad du tjänar får du max ut 20 020 kronor brutto (netto cirka 14 000 kronor) i månaden de första 100 dagarna.

Om du inte har gått med i en a-kassa måste du vara förberedd på att klara dig utan ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Räcker ersättningen?

Om du klarar dig på 14 000 kronor/månad så behöver du troligtvis inte skaffa en inkomstförsäkring. Men om du känner att det skulle bli svårt att få ihop ekonomin på 14 000 kronor, så bör du läsa vidare.

En inkomstförsäkring innebär att du har ett skydd som kompletterar ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan). En del har en inkomstförsäkring genom sitt fackförbund. Den kan vara obligatorisk och betalas då via medlemsavgiften. I vissa fall är den frivillig och du betalar då en premie för försäkringen. Både privat försäkring och försäkring via facket kräver medlemskap i a-kassa.

Teckna försäkringen i tid

Enligt Johnny Swensson, kommunikationsansvarig på JobbGarant, är trenden på marknaden just nu är att det går fortare och fortare för företag att ställa om. Eftersom en inkomstförsäkring har en kvalifikationstid* så krävs det att man tecknar försäkringen redan under de bra åren i bolaget - annars kan det redan vara försent.

– Med en inkomstförsäkring kan du få 80 procent av hela din lön om du skulle stå utan jobb. Därför uppmuntrar jag alla att se över sin specifika situation, säger Johnny Swensson.

De flesta heltidsarbetande (80 procent) tjänar betydligt mer än a-kassans tak redan efter 100 dagar. Därför är det viktigt att inkomstförsäkringen finns för de som behöver den.

Men jag vill också påminna om att de ska gå med i a-kassan. Inkomstförsäkringen gäller ju bara om du också är medlem i en a-kassa, säger Johnny Swensson.

 

*Inkomstförsäkringar har normalt sett en kvalifikationstid på 9–18 månader. Med detta menas att om du blir arbetslös eller varslad inom denna tid, från det att du tecknade försäkringen, får du ingen ersättning. Detta varierar mellan försäkringsbolag.

 

EXTERN LÄNK

Här kan du läsa mer och få hjälp med att hitta en bra inkomstförsäkring

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet