Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Så bra är de nya reglerna för bolån

Foto: Colourbox
Compricer

Vid årsskiftet infördes nya regler om bolån i konsumentkreditlagen.

Här är de nya reglerna som kommer göra det bättre för dig som bolånetagare.

Dessa nya regler ska förtydliga och förenkla för oss som ska ta bolån. Till exempel ska du inte behöva bli så kallad ”helkund” för att få låna till din bostad.

Krav på rådgivningen

Om banken eller låneförmedlaren erbjuder rådgivning om bolån ska rådgivningen följa vissa kvalitetskrav och grunda sig på låntagarens behov, ekonomi och personliga förhållanden.

 

EXTERN LÄNK

Jämför bolån och hitta den lägsta boräntan här!

 

Dessutom ska du alltid få ett faktablad om lånet med uppgifter om räntesats, avgifter, amorteringar och villkor för att förtidsinlösa lånet när du ansöker om bolån. Uppgifterna ska vara anpassade till just dina lånebehov, ekonomi och bygga på en (åtminstone preliminär) kreditprövning.

Sju dagar på dig

Banken eller låneförmedlaren kan inte längre kräva att du ska vara ”helkund” eller köpa andra tjänster för att du ska få lånet. De ska också redovisa vilka faktorer som ligger till grund för räntan de erbjuder just dig. Och du ska få ett förslag till en individuell amorteringsplan och beskrivning av hur olika alternativ påverkar kommande räntebetalningar.

När du har fått ett lån beviljat ska du få ett bindande erbjudande och minst sju dagar på dig att överväga erbjudandet om bolån.

Spara tusenlappar

Glöm inte bort att se över ditt lån och din ränta. Har ränterabatten gått ut sitter du kanske och betalar listräntan – vilket ingen ska göra.

Skillnaden mellan listräntan och snitträntan är knappt 0,5 procent vilket betyder 3 500 kronor per år för varje miljon du har i lån.

 

(Källa: Hallå konsument, Konsumentverket)

 

EXTERN LÄNK

Jämför bolån och hitta den lägsta boräntan här!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet