Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Sjuk på resan? Läkare via app räcker inte

Foto: Colourbox
Compricer

Ibland händer det att man blir sjuk när man är ute och reser. Konsumenternas försäkringsbyrå varnar nu för att ”besöka” en läkare via en app om du har blivit sjuk eller skadat dig när du är på resa.

Risken är stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring.

Konsumenternas skriver att de flesta försäkringsbolag kräver att du ska besöka en läkare på plats på resmålet om du blir sjuk eller skadad. Annars är risken stor att du inte får ersättning för dina vårdkostnader eller förstörda semesterdagar.

Försäkringsbolagen accepterar för närvarande inte generellt utlåtande från en läkarkontakt via en app eller webblösning när du är utomlands. Så för att vara på den säkra sidan bör du alltid göra ett fysiskt läkarbesök direkt på plats.

Fler tips inför resan:

Köp inte automatiskt resebolagets reseförsäkring. Reseskydd ingår i din hemförsäkring. Kolla upp din hemförsäkring och se vilket typ av reseskydd som gäller för dig och vilka villkor du har.

Om din resa är längre än 45 dagar behöver du en extra reseförsäkring.

Reseskyddet i din hemförsäkring täcker inte riskfyllda aktiviteter som tex bergsklättring.

Betala resan med kort. Ofta får du en reseförsäkring när du betalar hela eller en del av resan med ett bankkort. Du kan dock endast använda en försäkring om olyckan skulle vara framme.

Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU – men du bör ha en reseförsäkring. Skulle du tex behöva ambulansflyg hem kan det utan försäkring bli mycket kostsamt.

I alla hemförsäkringars reseskydd ingår också ett överfallsskydd som ger dig ersättning vid en misshandel.

Om du blir sjuk eller skadad utomlands och är i behov av akut hjälp ska du kontakta försäkringsbolaget larmcentral. Om du behöver resa hem i förväg måste ditt försäkringsbolag godkänna detta innan du åker.

Skriv upp viktiga telefonnummer till tex ditt försäkringsbolag innan du åker.

 

EXTERN LÄNK

Har du rätt hemförsäkring? Jämför försäkringar här!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet