Annons

Så enkelt är det att få billigare elräkning i vår

Foto: Pexels
COMPRICER

Trots att dagarna blivit längre så biter sig kylan kvar.

Här bjuder Compricer på några enkla knep som kan sänka din energiförbrukning – och spara dig hundralappar.

Vintern hänger kvar men visst finns det tydliga tecken på att våren är på ingång. Elpriserna sköt i höjden under februaris kyla som de flesta kunde se på sina elräkningar i mars – i alla fall de cirka 50 procent av oss som har ett rörligt elpris. Men även de med ett fast pris påverkas när kylan gör att vår förbrukning ökar.

Februari 2018 gav oss de högsta elpriserna på hela sex år! Och det höga priset verkar hålla i sig. Vi kan inte påverka vädret men vi kan absolut påverka våra elkostnader.

Här är 5 snabba tips som sänker din elräkning:

1. Har du aldrig valt ett elavtal? Då är risken stor att du idag har ett så kallat anvisningspris (tillsvidareavtal). Anvisningsavtalet byter du lätt bort genom att teckna ett vanligt elavtal istället. Då kan du många gånger spara upp till 50 procent av elförbrukningskostnaden.

2. Stäng av allt du inte använder. Timers, saker som står och laddar i onödan, standby-lägen och adaptrar med mera.

3. Sänk temperaturen om du kan. Varje grad du sänker innetemperaturen ger 5 procent mindre energianvändning.

4. Höj temperaturen om du kan. Har du onödigt kallt i din kyl och frys? Energimyndigheten rekommenderar att sätta kylen på +5 grader och frysen på -18 grader. Stäng dörrar till kalla utrymmen, dra för gardiner och/eller persienner på nätterna. Då stannar mer värme kvar i bostaden. Varje grad varmare ger 5 procent mindre energianvändning.

5. Välj ett billigare elavtal. Det tar dig mindre än 5 minuter att göra en jämförelse bland alla avtal och byta elavtal. Just nu skiljer det flera tusenlappar per år mellan de billigaste och de dyraste avtalen. Vad kan du spara?

Extern länk

Jämför och hitta det bästa elavtalet här

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.