Annons

Guide: Så hittar du rätt takbox inför fjällresan

Allt fler väljer att hyra i stället för att köpa egen

Foto: Pexels, Colourbox
HYGGLO

Vankas det skidresa eller har du bara ont om utrymme i bilen?

Just nu är det många som står och väljer mellan att köpa eller hyra takbox – valet landar allt oftare på det sistnämnda.

– De som hyr gör det främst för att spara pengar, men även för att spara plats genom att slippa förvara en egen takbox, säger Ola Degerfors vd på Hygglo. 

Många behöver en takbox vid speciella tillfällen, den är framförallt ovärderlig när man ska till fjällen och behöver ha med sig skidor och annat som tar stor plats. Dock är takboxar dyra att köpa och tar väldigt stor plats att förvara, därför blir det allt vanligare att hyra.

De senaste åren har det blivit väldigt populärt att hyra sin takbox av andra privatpersoner i närheten.

EXTERN LÄNK

Se vilka takboxar som hyrs ut nära dig!

Den största tjänsten för att hyra takbox är Hygglo, som startades för 1,5 år sedan och har vuxit rejält sedan starten.

– Vi ser just nu en väldigt stor efterfrågan på att hyra takboxar inför påsklovet. Vi har redan haft väldigt mycket uthyrningar under både julledigheten och sportloven, säger Ola Degerfors, vd på Hygglo.

Spara tusenlappar

Att köpa en egen kan kosta uppemot 5 000-10 000 kronor beroende på modell, men att hyra en takbox kostar runt 500 kronor för en vecka. Så har du inte användning för den ofta så kan du spara tusenlappar genom att hyra. För många är det dessutom ett krångligt problem att förvara en takbox eftersom den tar väldigt stor plats, så att äga en egen är ofta inte ens ett alternativ för många.

De flesta som hyr en takbox gör det av någon som bor inom åtta kilometer, men vissa är beredda att åka så långt som 22 kilometer för att hyra en takbox. 

– Jag tror att hyra är ett väldigt bra alternativ till att köpa vad det gäller just takboxar. Dels är det ofta väldigt prisvärt att hyra och sedan är det enklare att hyra när man behöver än att behöva förvara en egen året runt, säger Ola Degerfors.

EXTERN LÄNK

Se vilka takboxar som finns lediga inför påsklovet!

Anpassa boxen efter dina behov

En annan fördel med att hyra är att man kan välja en takbox som passar just det behov man har. Ska man köpa en takbox är det vanligt att man gör en kompromiss, där takboxen inte får vara för stor för att påverka aerodynamiken onödigt mycket, men samtidigt inte för liten då man vill ha möjlighet att kunna packa mycket i takboxen.

Hyr man en takbox kan man välja just den modell som passar för just det tillfället. Ena året kanske det bara är skidor som ska in i takboxen, då kan man hyra en box med mycket låg profil som ger väldigt lite luftmotstånd. Andra året kanske man vill få plats med barnvagn, hjälmar och pjäxor i takboxen, då kanske en större box passar bättre.

– Valfriheten att välja just den box som passar tillfället är ytterligare en aspekt som våra kunder uppskattar. Det viktiga med en takbox är ju att få med sig den utrustning man behöver, samtidigt tjänar alla – både användaren men också miljön – på att man inte åker runt med en onödigt stor box på taket, säger Ola Degerfors.

EXTERN LÄNK

Se priset på alla takboxar i din närhet!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.