Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Apparna som gör dig till en bättre student

Komplett

Tenderar du att skjuta upp dina studier? Misströsta inte, du behöver nödvändigtvis inte studera mer för att uppnå bra resultat – bara smartare.

Här är listan som kommer hjälpa dig på vägen.

Internet har stora fördelar, men kan också fresta dig att göra saker som du inte borde – som tar tid från produktivt arbete. Det menar Frode Svartdal, forskare i förhalning vid universitetet i Tromsö i Norge.

– Förhalning är starkt relaterat till att falla för frestelser, vara impulsiv och söka kortsiktiga belöningar. Internet är en ständig källa till frestelse, det är ju mycket roligare att kolla Facebook än att läsa ett kapitel om statistik. Med tiden kan du lätt få en känsla av att studierna är tråkiga, tunga och inte så motiverande, säger han.

Om du är medveten om hur du använder din tid behöver inte konstant uppskjutande utvecklas till att bli en olycklig vana, enligt Svartdal.

Här är några appar och hemsidor som kan hjälpa dig att hålla upp ditt arbetsflöde och maximera produktiviteten.

 

EXTERN LÄNK:

Basic, allround eller liten och lätt? Hitta studentdatorn som passar dig här

Ta tiden

Styr undan tidstjuvarna genom att arbeta i sessioner och ta pauser ofta.   Styr undan tidstjuvarna genom att arbeta i sessioner och ta pauser ofta. Skärmdump: www.tomato-timer.com

Pomodoro-tekniken är en metod som utvecklades på 80-talet, där avsikten är att styra sin tid effektivt – och undvika tidstjuvar. För några år sedan skrev nätsidan Lifehacker att Pomodoro är den mest populära metoden för att öka produktiviteten, och flera webbplatser, inklusive Business Insider har testat tekniken framgångsrikt. Tanken är att du ska tillbringa 25 intensiva minuter på en uppgift, sedan ta en paus på fem minuter. Efter fyra sådana sessioner, eller fyra så kallade ”Pomodoros”, får du en längre paus. Du kan naturligtvis tillämpa metoden utan internet också, men webbplatsen Tomat Timer (pomodoro betyder tomat på italienska) tar tiden åt dig, så allt du behöver göra är att arbeta effektivt och ta pauser ofta nog så att du inte blir alltför trött.

Blockera distraherande sidor

Olika tillägg i webbläsaren kan hjälpa dig att blockera webbplatser som kan distrahera dig från att arbeta produktivt.   Olika tillägg i webbläsaren kan hjälpa dig att blockera webbplatser som kan distrahera dig från att arbeta produktivt. Skärmdump: App Store  

Om du använder Pomodoro-tekniken ska inte detta steg vara nödvändigt, men trots allt är det lätt att bli distraherad om det ständigt plingar till i webbläsaren. Gör dig själv en tjänst och ladda ner ett tillägg till din webbläsare som låter dig blockera webbplatser som ständigt stör.

För att undvika digitala distraktioner rekommenderar nyhetsbyrån AP att man laddar ner SimpleBlocker eller StayFocused (båda är gratis i Chrome) som tillåter dig att blockera webbplatser inom en viss tidsperiod.

 

EXTERN LÄNK:

  Fler tips till dig som ska köpa ny dator

Tvinga dig själv att skriva

Appen Flowstate tvingar dig att skriva – och tar bort allt du har skrivit om du inte låter fingrarna fortsätta gå över tangentbordet.   Appen Flowstate tvingar dig att skriva – och tar bort allt du har skrivit om du inte låter fingrarna fortsätta gå över tangentbordet. Skärmdump: App Store

En applikation som har fått en del uppmärksamhet är Flowstate, som ska hjälpa dig att hitta flyt i skrivandet. Enligt The Verge är appen skrämmande, riskfylld – och märkligt nog, väldigt effektiv.

Du väljer bara ett teckensnitt, hur länge du ska skriva och en titel, så är du i gång. Om du slutar att skriva kommer texten att bli svagare och svagare – och efter fem sekunder med inaktivitet är texten helt borta. Du blir helt enkelt tvungen att skriva. Applikationen är än så länge bara tillgänglig för Apple-produkter (109 kronor till OS X och 55 kronor till iPhone).

Hitta presentationer om ämnet du skriver

Chansen är stor att någon annan redan gjort en presentation på det ämne du läser om. Om du lägger till ”filteype:ppt” får du bara träffar med PowerPoint-presentationer. Andra filtyper kan ses genom att ersätta ”dpi” med ”docs”, ”pdf” eller liknande. Genialt!

Hitta böcker och vetenskapliga artiklar på Google

I dag kan du hitta massor av böcker och intressanta vetenskapliga artiklar på nätet – och kanske hittar du den information du behöver här, så att du inte behöver göra en extra resa till biblioteket.

Går du på universitet eller högskola, har du också tillgång till andra webbplatser där du kan söka efter onlineartiklar och böcker, men Google School och Google Books är tillgänglig för alla.

Ett smart trick är att sätta upp ett larm så du blir meddelad om det finns en ny forskningsrapport om det ämne du är intresserad av.

 

EXTERN LÄNK:

  Här är de viktigaste skillnaderna mellan PC och Mac

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

LÄS MER FRÅN Komplett
Om Aftonbladet