Annons

Nya skattehöjningen gör det dyrare med el

Foto: Colourbox
KUNDKRAFT

Från och med 1 juli blev det ännu dyrare med el efter att energiskatten höjts – och ännu en höjning väntas 2019.

De som drabbas allra värst är villaägarna med stor elförbrukning.

1:a juli höjdes energiskatten för Sveriges hushåll med 3 öre, från 29,5 till 32,5 öre per kilowattimme. Nästa höjning av energiskatten kommer i januari 2019, då skatten höjs till 33,7 öre per kWh.

Skatten innebär att en normal villa med en årsförbrukning på 25000 kWh får betala cirka 1000 kronor mer i skatt per år, om man även räknar med moms. Höjningen av energiskatten väntas dra in cirka 3,3 miljarder kronor per år till statskassan.

–Det som är konstigt med skattehöjningen är att den går till att finansiera Svensk kärnkraft, säger Anders Kaijser, vd på Kundkraft.

Ersätter skatt på kärnkraft

Enligt regeringens energiöverenskommelse fasas skatten på “termisk effekt i kärnkraftsreaktorer” ut, och ersätts med en höjning av energiskatt för hushåll och tjänsteföretag.

– Anledningen är att kärnkraft, med dagens låga elpris, är för dyrt och inte längre konkurrenskraftigt, menar Anders Kaijser.

EXTERN LÄNK

Alltid grön el till lågt pris via Kundkraft – klicka här

Det rörliga elpriset har de senaste åren gått ner, från ett snittpris på 60 öre/kWh 2010 till 32 öre/kWh i dag. Orsaken är framför allt utbyggnaden av vindkraft som i dag står för 10 procent av svensk elproduktion.

– Personligen tycker jag det är hyckleri. När elpriset var högt sa man att elmarknaden fungerade. När nu elpriset är lågt, på grund av vindkraft, så höjer man elpriset via en skattehöjning för att ge tillbaka till kärnkraften. Är det en marknad eller inte?, säger Anders Kaijser.

Kundkraft sätter press på elbolagen

Minst drabbade blir lägenhetskunderna. Deras kostnadshöjning väntas bli 105 kronor per år för en årlig elanvändning av 2000 kilowatt-timmar.

– Skattehöjningen slår hårdast mot dem som har lite högre förbrukning. Nu under sommaren kommer man inte märka så mycket eftersom man inte använder så mycket el. Men höjningen kommer att smyga sig på under hösten och vintern när elkonsumtionen går upp, säger Anders Kaijser.

Ett sätt att ändå få ner sina elkostnader är genom att gå med i Kundkraft. Över 250 000 svenskar är medlemmar och bidrar på så sätt till lägre elpriser. Tack vare den stora medlemsskaran kan Kundkraft sätta press på elbolagen, som får tävla om att erbjuda det lägsta elpriset till kunderna.

– Som konsument är det här väldigt skönt, för du slipper bry dig om ditt elpris. Vi står förhandlingarna och du får alltid el som är billigast i längden levererat hem till dig, säger Anders Kaijser.

EXTERN LÄNK

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.