Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Lista: Här är länen med bäst ränta

Foto: Colourbox
Lendo

Funderar du på att ta ett lån?

Snitträntan på privatlån skiljer sig beroende på vart i landet du befinner dig.

Lendo har listat alla Sveriges län och Sveriges 10 största städer så att du kan se vad snittet ligger på där just du bor.

Under 2016 såg ränteläget väldigt olika ut beroende på vart i Sverige du befinner dig. Dessa siffror visar snitträntan för lån tagna under 2016.

Topp 10 städer

Göteborg    10,46%
Helsingborg  10,10%
Jönköping 10,08%
Linköping 9,89%
Malmö 10,27%
Norrköping 9,83%
Stockholm     9,87%
Uppsala 9,48%
Västerås 10,26%
Örebro 10,41%

 

Vad beror skillnaderna på?

Det finns många faktorer som spelar in när du tar lån. Man kan se att både Uppsala och Linköping ligger högt upp på denna lista över städer med lägst snittränta. Det kan tyckas märkligt då båda dessa städer är kända studentstäder.

Faktum är att studenter ytterst sällan har möjlighet att ta ett privatlån hos en bank. Undantag finns självklart då studenter kan ha jobb vid sidan av studierna.

 

EXTERN LÄNK

Nyfiken på vad du kan få för ränta – jämför här!

 

Det finns en stark korrelation mellan snittlön och snittränta. Är detta den viktigaste faktorn bör Stockholm ligga i topp, vilket inte är fallet. Hur kommer det sig? En av anledningarna är att vi i denna lista enbart tittat på lån tagna under 2016. Det är alltså inte ett snitt av befintliga lån.

Stockholmare är i dagsläget de med högst belåning i hela Sverige. Alltså balanseras de höga lönerna ut mot deras befintliga skuldsättning. Därför lyckas både Uppsalabor och Norrköpingsbor ta sig förbi stockholmarna i denna lista.

I andra änden av skalan har vi Göteborg och Örebro där snitträntan är ungefär en procentenhet högre än i Uppsala. Det kan låta lite, men det innebär många tusenlappar extra att betala tillbaka på ett större lån.

Tittar man specifikt på listjumbon Göteborg är bostadspriserna relativt höga i kombination med att lönerna inte ligger på samma nivå som i Stockholm. Detta resulterar i att snitträntan är högre än i andra större städer i Sverige.

Alla län

Blekinge län    9,80%
Dalarnas län 9,62%
Gotlands län 9,63%
Gävleborgs län              9,87%
Hallands län                   9,24%
Jämtlands län 10,02%
Jönköpings län 10,01%
Kalmar län 9,95%
Kronobergs län     10,01%
Norrbottens län 9,57%
Skåne län 9,90%
Stockholms län               9,77%
Södermanlands län 9,75%
Uppsala län 9,47%
Värmlands län 9,74%
Västerbottens län          9,91%
Västernorrlands län 9,64%
Västmanlands län           10,09%
Västa Götalands län       10,07%
Örebro län 9,94%
Östergötlands län 9,70%
Total summa              9,83%

Jämför alltid räntan

Tittar man på snitträntorna per län är skillnaderna mindre jämfört med skillnaderna mellan storstäderna. Detta är ett tecken på att landsbygden är relativt jämställd vad gäller belåningsgrad och intäkter.

I topp ligger Hallands län med väldigt god marginal till tvåan (Uppsala län) och trean (Norrbottens län) på listan. Resten av länen ligger alla inom ett spann mindre än 0,5 procentenheter.

Oavsett vart i landet du bor är det oerhört viktigt att jämföra räntan innan du tar ett lån, det kan finnas många tusenlappar att spara. Genom att använda dig av en låneförmedlare får du en bra överblick över dina lånemöjligheter och väljer sedan det erbjudande som passar dig bäst.

 

EXTERN LÄNK

Jämför räntan och dina alternativ i dag!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet