Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Knepet: Så får du ner dina lånekostnader

Foto: Colourbox
Lendo

Funderar du på att ansöka om lån?

Ska du ansöka om lån finns det ett par saker att tänka på som kan påverka räntan och huruvida du får lån eller inte.

Här hittar du några enkla råd för hur du skapar förutsättningar att beviljas lån och förmånlig ränta.

Privatekonomi och lån kan i bland uppfattas som tråkigt och krångligt, men förståelse för hur man kan förbättra sin ekonomiska situation kan leda till sparande av tusenlappar varje månad.

I dag är det vanligt att ha någon typ av lån, exempelvis bolån, privatlån, studielån eller billån. Därför kan det vara nyttigt att vara uppdaterad kring hur låneansökningar fungerar.

I Sverige finns kreditupplysningsföretag som tar del av och sammanställer finansiell information. Samtliga banker är anslutna till något av dessa företag som sammanställer information om privatpersoners kreditengagemang, exempelvis historik avseende lån. Den sammanställda informationen ger en mångsidig och detaljerad överblick som används vid kreditgivarnas riskbedömning i samband med en låneansökan.

Banker erbjuder generellt mer förmånliga räntor till personer med få kreditengagemang. Många kreditengagemang bedöms som en risk och anses indikera svårigheter med återbetalningar, vilket påverkar räntan negativt.

Din risk påverkas av kreditupplysningar

Bedömingen av kreditvärdighet skiljer sig åt mellan bankerna, vilket gör det svårt att på förhand veta vilken bank som kan erbjuda lägst ränta för just dig. En gemensam aspekt som många banker lägger stor vikt vid är antal tagna kreditupplysningar under de senaste månaderna. 

Bankerna betraktar flera kreditupplysningar som en risk. Ansöker du om lån hos en bank kan den banken se dina ansökningar hos andra banker under senaste året. Däremot ser bankerna inte alltid om ett lån är utbetalt. De belopp som ansökts är synliga, vilket gör att bankerna utgår från att tidigare ansökningar är utbetalda om annat inte anges.

Flera ansökningar på kort tid gör därför att bankerna betraktar det som att du redan tagit flera lån hos andra banker och baserar därför räntan därefter.

Räntan blir med andra ord högre för varje låneansökan och efter många ansökningar finns risken att helt bli nekad lån. I en sådan situation kan det vara bra att vänta med att ansöka om lån i minst sex månader. Därefter har kreditupplysningsföretagen hunnit ta del av information kring tidigare ansökningar och om de har betalats ut eller inte.

Att vänta med att söka om lån kan därför ge en mer rättvis och gynnsam bedömning från banken.

Ansök hos en låneförmedlare

Bankernas insyn i privatpersoners ekonomi kan av vissa uppfattas som obehaglig. Med den detaljerade informationen gör det möjligt för bankerna att erbjuda lägre räntor.

Om du behöver ett lån kan du med fördel ansöka via en låneförmedlare, som Lendo. Med enbart en enda kreditupplysning kan du få bud från alla banker som är anslutna förmedlaren, anpassade för just dig.

 

EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till ett enda lån – ansök här!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet