Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS
Startsidan / Content studio / LO

Hittade två bortglömda miljoner till sjukpensionär

”Sådana här ärenden är mycket vanligare än man tror”, säger Sören Orrstenius, ombudsman på Byggnads.   ”Sådana här ärenden är mycket vanligare än man tror”, säger Sören Orrstenius, ombudsman på Byggnads.
LO

Mannen har varit sjukpensionär sedan slutet av 1980-talet.

Efter nästan 30 år fick han sitt livs besked av Sören Orrstenius, ombudsman på Byggnads:

Han hade över två miljoner kronor i ersättning.

– Sådana här ärenden är mycket vanligare än man tror, säger Orrstenius.

Få vet att de har rätt till ersättning via avtalsförsäkringarna om de skadat sig på jobbet, varit sjuka i mer än 14 dagar i sträck eller varit föräldralediga. Någon som blivit påmind om detta vid ett flertal tillfällen är Sören Orrstenius som jobbar som ombudsman på Byggnads i Linköping.

– Det är många som inte vet att de har rätt till den här ersättningen eftersom man måste anmäla om att få den. Alla är dock automatiskt försäkrade, så länge det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen, säger han.  

”Får ersättning första dagen”

Om du drabbats av en arbetsskada kan du få ersättning från första dagen, utöver de pengar du får från Försäkringskassan.

Har du tvingats avstå från ditt arbete under en längre tid kan det röra sig om stora belopp. Detta fick en medlem, som ringde till Sören Orrstenius förra året, erfara. Mannen, som på grund av en arbetsplatsolycka i slutet av 1980-talet, inte kunnat jobba och levt på ersättning från Försäkringskassan, hade frågor om försäkringspremien som man betalar som medlem i Byggnads.

– Han var lite förbannad faktiskt, eftersom han tyckte att man tvingades in i en ny medlemsförsäkring. Men när han berättade sin historia bokade vi ett möte, berättar Orrstenius.

 

EXTERN LÄNK:

Kolla här direkt – har du extra pengar att hämta ut?

”Fick två miljoner kronor”

På mötet visade det sig att mannen hade rätt till en livränta från Afa TFA, som ingår för alla som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal. Orrstenius fick fullmakt att driva ärendet vidare och i april kom glädjebeskedet. Mannen fick både ersättning för den lön han gått miste om under sina år som sjukpensionär, samt en klumpsumma med de pengar han skulle ha tjänat de närmaste åren. Den totala summan som ska utbetalas landade på över två miljoner kronor och samtalet från Orrstenius blev en minst sagt känslosam historia.

– Han satt i bilen när jag ringde. Så jag var tvungen att säga åt honom att svänga av vägen och sätta sig ner. När jag berättade hur mycket han skulle få blev han mållös.

”Utbetalningar på över en miljon”

Även fast en utbetalning på två miljoner kronor inte sker varje dag är sådana här fall vanligare än man tror. Och enligt Orrstenius finns det många som har rätt till pengar utan att veta om det.

– Jag har haft 15 till 20 sådana här ärenden de senaste åren. Det handlar om allt från några hundratusen till utbetalningar på över en miljon kronor.

Nu uppmanar Orrstenius alla som varit med om en arbetsskada eller varit sjukskriven under en längre tid att vända sig till sitt lokala fackförbund. Oavsett om du fortfarande inte är medlem kan du ha rätt till ersättning.

– Det som gäller är att du ska ha varit medlem när skadan skedde, säger han och fortsätter:

– Det visar hur viktigt det är att vara med i facket.

Vad betyder det här för dig som ombudsman?

– Det betyder oerhört mycket för mig. Det är sådant här som gör att man orkar fortsätta.

 

EXTERN LÄNK:

Kolla här direkt – har du extra pengar att hämta ut?

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet