Annons

Så handlar du säkert i julhandeln

MASTERCARD

Julhandeln online förväntas slå nya rekord i år.

Och visst är det skönt att slippa trängas i butiker – men se till att du inte blir lurad.

Här är 5 tips för att handla säkert!

Vi kommer att handla julklappar online som aldrig förr. Enligt den senaste e-Barometern förväntas vi lägga uppemot 2 192 kronor per person på julklappar online, jämfört med drygt 1 900 kronor året innan. En anledning till att summan ökat är att vi vågar köpa lite dyrare saker än tidigare år. Det beror bland annat på att vi blivit lite vanare och att betallösningarna känns trygga.

För att säkra den goda stämningen fram till julafton har Mastercard tagit fram en guide så att du slipper bli lurad och besviken när du handlar online.

1 Litar du på butiken?

Handla endast i förtroendeingivande webbutiker och var uppmärksam på kvalitetssigill som till exempel "Trusted Shops" eller liknande. Du kan också se butikens betyg på prisjämförelsesajter och få information om hur länge den funnits online. Obefintlig information om företaget eller dåliga betyg är en varningsflagga.

2 Använd sunt förnuft – även online

Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant är det läge att kolla om allt verkligen är så bra som det verkar. Säljs dyra varor för väldigt lite pengar finns risken att försäljaren försöker komma över dina kortuppgifter eller att det rör sig om stöldgods (gäller främst när du handlar på köp- och säljsajter.)

3 Betala med kort

Betala med ditt kort när du handlar online. Betalar du med ett Mastercard skyddas du bland annat från att varan inte kommer fram eller om den är defekt vid leverans. Då har du möjlighet att reklamera köpet och få tillbaka pengarna från din kortutgivare, som tar den vidare dialogen med företaget som sålt dig varan.

4 Handla utomlands?

Det kan vara lockande att beställa från utlandet då utbudet och priserna kan skilja sig rejält från svenska butiker. Köper du från utanför EU, glöm inte att tull och leveranskostnader kan tillkomma som gör fyndet dyrt. Dessutom kan reklamationsreglerna vara annorlunda jämfört med svenska köp. Beställer du från utlandet är det extra viktigt att betala med kort eftersom Mastercard erbjuder en hög nivå av säkerhet och skyddar dig på samma sätt som vid köp online i Sverige.

5 Stå emot knepen

Knepen som oseriösa aktörer använder är oändliga. Ett vanligt knep för att stressa oss till oöverlagda beslut är klockor som räknar ner till ett erbjudande tar slut.

Ett annat knep är erbjuda en vara för 1 krona. Då kan syftet vara att komma över dina kortuppgifter eller få dig nappa på ett abonnemang med dolda kostnader. Ett sätt att skydda sig är att planera inköpslistan i förväg, sätta en budget och hålla huvudet kallt.

EXTERN LÄNK:

Läs mer på Mastercards sajt

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.