Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Säkerhet i fokus för nya Mazda CX-5

Mazda

En bil som bromsar automatiskt, läser av vägskyltar och guidar dig genom filerna.

I dag är intelligenta säkerhetsfunktioner en avgörande faktor för de flesta bilköpare – och nya Mazda CX-5 ligger i framkant.

– Det är en snabb utveckling, och den fortsätter hela tiden, säger Johan Lagerström, produktansvarig på Mazda.

Trots en uttalad nollvision uppstår det gång efter annan farliga situationer på våra vägar som leder till olyckor.

Men det finns tekniska innovationer som kan hjälpa dig i de mest kritiska lägena.

Hos nya Mazda CX-5 finns ett tydligt fokus på säkerhet, och modellen erbjuder en rad lösningar som ökar säkerheten för dig och dina medpassagerare.

– Ett sådant exempel är en förbättrad autobroms som detekterar fotgängare vid övergångsställen, säger Johan Lagerström, produktansvarig på Mazda.

Läser av vägskyltar

Han lyfter även den trafikskyltsavläsare som du hittar i Mazda CX-5.

– Det är en kamera som läser av vägskyltar och sedan visar föraren vilken den aktuella maxhastigheten är på den sträcka man kör.

En adaptiv farthållare hjälper föraren att följa strömmen i mer trafikerade sammanhang, hela vägen ner till stillastående. Med den följer också en autobroms som fungerar vid högre hastigheter – upp till 160 kilometer i timmen.

Funktionerna går under samlingsnamnet i-ACTIVSENSE, och erbjuder även så kallad Rear Vehicle Monitoring som övervakar den döda vinkeln. Allt för att optimera säkerheten för dig på vägen.

– Vi på Mazda var tidigt ute med arbetet kring säkerhet, till exempel standardiserade vi autobroms i ett tidigt skede. Detta var även något som uppmärksammades av vissa försäkringsbolag, säger Johan Lagerström.

 

EXTERN LÄNK:

Upptäck nya MAzda CX-5 med senaste säkerhetstekniken

Mazda CX-5, interiör.   Mazda CX-5, interiör.  

Löpande standardisering

Mazda tar den ökande efterfrågan på aktiva säkerhetsfunktioner på största allvar.

– Vi kommer löpande att standardisera alltfler säkerhetsfunktioner och hjälpmedel såsom adaptiv farthållare, autobroms vid högre hastigheter och filbytesvarning.

Redan i dag har i princip alla nya Mazda CX som säljs dessa funktioner och den nyligen lanserade modellen kommer även med uppdaterad interiör, ny kaross samt ett smart infotainmentsystem tillsammans med en utmärkt fyrhjulsdrift.

Lockar olika köpare

Bilens prestanda maximeras genom SKYACTIV-VEHICLE DYNAMICS, som knyter ihop motor, växellåda, chassi och kaross med föraren på ett sömlöst sätt. Ett exempel är innovativa G‑Vectoring Control-system som anpassar motorns vridmoment för att optimera belastningen på varje däck, och därmed för styrningen mer exakt, något som är extra viktigt med tanke på SUV:ens högre tyngdpunkt.

Just bilens säkerhet är något Johan Lagerström tror kan vara viktigt för kunder.

– Exempelvis småbarnsfamiljer ser de här funktionerna som en hygienfaktor, men andra kanske bara ser det som en stor fördel. Men att säkerheten är viktigt, och blir allt viktigare, är tydligt. Alla vill ju ha en så säker bil som möjligt.

 

EXTERN LÄNK:

Köp din nya Mazda CX-5 – från 244 900 kronor

 

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet