Annons

Ex-rökare? Här är vad du ska undvika

Foto: Colourbox
NICOTINELL

Vissa stunder är det svårare att hålla sig borta från cigaretterna.

Om du vill vara rökfri för alltid är det några saker och situationer du måste lära dig att tackla.

Här får du knepen som hjälper dig att lyckas.

Det är svårare att hålla sig rökfri i vissa situationer. Det är såklart individuellt, men om du lyckas hålla dig i följande situationer är du en bra bit på väg. De är nämligen svåra för många av oss.

Den här guiden är för dig som nyligen slutade röka – men kanske också för dig som slutade för ett tag sedan.

Festligheter:

Fester och högtider är för många förknippade med häng i rökrutan. Men överväg om det är värt att kapitulera på grund av det här. Om det fortfarande är så svårt att du känner ett tungt och nästan outhärdligt sug efter cigaretter så får du överväga om du är redo att gå på fest. Om det är alkoholen som spökar kan du behöva ställa glaset en period. Ett annat tips är att berätta på festen så att du får stöttning i din process.

EXTERN LÄNK:

Här får du hjälp mot ditt röksug

Nedstämdhet:

En cigarett kan behövas i krisperioder, även om det var länge sedan du slutade. Den kan ha varit ditt trygga stöd och din följeslagare. Men låt dig inte luras av det. Eftersom cigaretter bara är en falsk säkerhet kan du behöva någon annan typ av säkerhet nu. Äta god mat, var med familjen eller en vän, ta ett mellanmål eller ett bad i stället. Om det är så att du tar en cigarett kan nederlaget bli dubbelt och den olyckliga situationen blir än mer olycklig. Tänk på vad ditt rökstopp betytt för din omgivning och hur din hälsa har förbättrats.

Stress:

Försök undvika stress en tid efter ditt rökstopp. Men om du känner dig stressad och vill ta en cigarett: Stanna upp och titta tillbaka, kom ihåg varför du slutade. Ska en cigarett få förstöra det? Du skrev kanske en rökavvänjningsdagbok när du slutade som kan berätta om de saker du gick igenom. Vill du behöva göra om det?

Kom ihåg att cigaretter är en falsk trygghet, de gör dig egentligen mer stressad har undersökningar visat.

EXTERN LÄNK:

Bli rökfri på riktigt med 7 speciella nycklar

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.