Annons

Därför rekommenderar pedagogen lässpelet

POIO

För att lära sig läsa krävs mängdträning. Därför har man tagit fram ett lässpel, som på ett intuitivt och lekfullt sätt kan hjälpa barn att knäcka läskoden.

– Barnen märker inte att de faktiskt övar sig på att läsa, säger Specialpedagogen Anna Wassenius.

Processen att lära sig läsa är olika för alla barn. För några kommer det lätt medan andra kan få kämpa länge. Men alla barn har en sak gemensamt: att läsa är något nytt för dem. Därför är det viktigt att lägga en grund där barnen känner sig trygga och där de upplever inlärningen som något positivt.

Poio är lässpelet som hjälper barn att knäcka läskoden med hjälp av lekfullhet.

Genom att kombinera pedagogik med teknologi och lek möter Poio barn på deras spelplan. Barnen får möjlighet att utforska en äventyrsvärld där de själva styr tempot och lär längs vägen. Övningarna är väl integrerade i spelet och barnen får känslan av att bara spela och ha kul, medan de i själva verket lär sig bokstävernas former, ljud och sätter samman dem till ord.

EXTERN LÄNK

Läs mer om lässpelet Poio och hur barnen kan knäcka läskoden

– Med Poio har vi jobbat tätt tillsammans med pedagoger för att skapa ett verktyg som gör att barnen känner sig trygga och upplever inlärningen som något positivt, och som dessutom anpassar sig efter varje enskilt barns förkunskaper och inlärningstakt, säger Daniel Senn, grundare av Poio.

Viktigt att göra något som barnen tycker är roligt

Anna Wassenius arbetar som specialpedagog och förstelärare för årskurs F-6 i Stockholm. Anna har provat spelet både med barn som har lätt för att lära sig läsa och med barn som har svårigheter, med positiva resultat.

– Intressen i den åldern är väldigt olika. Att hitta något som fungerar för alla är svårt, då är det bra med ett spel som Poio, berättar hon.

En av Annas elever har kämpat ett helt år med läsinlärningen.

– Han var väldigt frustrerad över att inte få till det, och har därför byggt upp ett motstånd till läsning, och inte alls hittat intresse eller motivation. När jag testade Poio med honom så tyckte han att det var så roligt att han ville träna mer! Spelet gav honom känslan av att lyckas! Hans mamma berättade till och med, hur fascinerad hon var över att han plötsligt tyckte att det var roligt och hur han fick en helt annan inställning till läsning.

Till slut knäcker barnen läskoden

Anna flaggar för att Poio är viktigt för barnen, hon rekommenderar spelet absolut till de som vill lära barn att läsa - antingen barn som är tidigt ute och vill lära sig innan skolstart, eller barn som redan börjat sin läsinlärning.

– I Poio är det ingen som säger att något är rätt eller fel. I en bok kommer man inte vidare om man gör fel och inte förstår ordet, och många ger upp. I Poio får man chans att gå vidare ändå, och till slut lyckas barnen med att lösa uppdragen, säger Anna Wassenius.

EXTERN LÄNK

Ladda ned lässpelet Poio idag och låt dina barn knäcka läskoden!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.