Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Så löser du surfen på semestern

Foto: Colourbox
Prisjakt

En del sommarstugor har en fast internetanslutning via adsl eller fiber, men i de flesta fall krävs mobilt bredband för att komma åt internet.

Här tipsar vi om hur du väljer mobilt bredband inför semestern i sommarstugan och vad man ska tänka på för bästa möjliga hastighet.

Det finns i huvudsak fyra sätt att ansluta sig via mobilt bredband. Med en hemmarouter får man en mer stationär och kraftfull lösning där wifi-signalen når längre och man har större chans att få snabbt internet.

Hemmaroutern är dock relativt stor och kanske inte det enklaste att ta med sig till sommarstugan. Då kan kan man välja en minirouter i stället. En minirouter är betydligt mindre än hemmaroutern och kan enkelt placeras i en jack- eller väskficka. Det är svårare att få bra mobilsignal med miniroutern eftersom den saknar möjlighet till externa antenner, men den är mindre och lättare.

 

EXTERN LÄNK

  Jämför och hitta billigaste mobila bredbandet här

 

Ännu mindre är ett portabelt 4G-modem som kan liknas vid ett större usb-minne i storlek, och den ansluts via usb-port till datorn eller en router med stöd för 4G-modem. Portabla 4G-modemet slinker lätt ner i jackfickan och tar nästan ingen plats alls i packningen.

Vill man ta med så få prylar som möjligt räcker det ibland med mobiltelefonen eller en surfplatta med 4G/LTE-stöd. Alla nyare modeller kan dela internet och på så vis ge anslutning till en medtagen dator. Bra om man har ett mobilabonnemang med stor mängd surf, men mindre praktiskt om man måste byta sim-kort till ett annat varje gång man ska surfa.

Kolla så det finns täckning

Det är viktigt att du väljer en mobiloperatör som ger god täckning i de områden där du tänker befinna dig. Hastigheten på internetanslutningen minskar snabbt om det inte är optimal täckning. Alla mobiloperatörer har en täckningskarta som visar täckningsnivåerna.

 

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste mobila bredbandet här

 

Tänk på att kartorna bara ger en ungefärlig uppfattning. Höjdnivåer, tid på dygnet, typ av abonnemang och utrustningen som används påverkar hastigheten.

Abonnemang eller kontantkort

Har man redan ett mobilabonnemang med större mängd surf är det kanske inte nödvändigt att köpa till mobilt bredband. Dela internetanslutningen via telefonen och surfa utan extra kostnad. Om inte det räcker kanske man måste köpa till och då kan det vara bra att skaffa ett kontantkort i stället för abonnemang.

Att binda sig i ett eller två år med ett abonnemang som bara ska användas under några veckor är sällan en god idé. Kontantkort är generellt dyrare i längden men gör sig bra för kortsiktigt användande.

Ett alternativ är abonnemang utan bindningstid om operatören erbjuder detta. Då får man i regel mer surf och lägre månadspris, men tänk på att eventuella startavgifter kan öka kostnaden med åtskilliga hundralappar.

 

EXTERN LÄNK

Jämför och hitta billigaste mobila bredbandet här

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet