Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

Trädgårdsbelysning – några tips inför köpet

Foto: Colourbox
Prisjakt

Det blir allt vanligare att lysa upp sin trädgård. Och ärligt talat, fördelarna är många. Dels blir sommarkvällarna på altanen mysigare, dels blir det trevligare att titta ut på vintern. Här ger vi några tips på vägen.

Att det blir vanligare att lysa upp trädgården är också en effekt av att kostnaderna har gått ner rejält de senaste åren. Att driva led-lampor kostar bara en bråkdel av vad det tidigare kostade att låta glödlampor brinna. Dessutom är utbudet av olika belysningslösningar stort.

Fundera över belysningens funktion

Det kan finnas flera orsaker till varför människor väljer att installera lampor i sin trädgård. Innan du köper på dig dyra armaturer bör du fundera över vad ditt syfte med belysningen är.

Ska belysningen göra det lättare att hitta nycklarna vid ytterdörren eller hålla tjuvarna borta från garageuppfarten? Då behöver du en funktionell belysning som lyser upp den plats du vill. Dessutom ska den vara tillräckligt ljusstark. Satsa på riktad belysning eller en bra allmänbelysning som sprider ljuset över den önskade ytan.

 

EXTERN LÄNK:

Jämför: Hitta billigaste trädgårdsbelysningen här

 

Ska belysningen vara dekorativ och mysig? Då behöver du snarare en ljussvagare belysning som sprider mjukt ljus över exempelvis en buske, ett träd eller en fasad. Du vill inte att den dekorativa belysningen ska blända, så rikta den mot något eller se till att du inte kan se själva ljuskällan.

Då blir trädgården ointressant

Funktionell och dekorativ belysning behöver inte vara två helt olika saker. En bra belysning kan skapa mysig stämning under ett träd samtidigt som den sprider ljus över entrégången.

Tänk på att bra ljussättning handlar om att skapa kontrast mellan ljus och mörker. För mycket ljus gör trädgården ointressant, medan lagom mycket ljus skapar spännande effekter och känslan av att trädgården består av olika rum.

 

EXTERN LÄNK:

  Hitta utomhuslampan som passar dig bäst

Att välja armaturer

Utbudet av trädgårdsbelysning är stort, vilket gör det svårt att välja. Bara på Prisjakt finns drygt 1 000 olika armaturer som är avsedda för utomhusbruk.

Du kan få trädgårdsbelysning för bara några tior, men var beredd på att den är tillverkad av plast och inte särskilt tålig mot varken väder, felflugna fotbollar eller framfusiga trädgårdsredskap. Inte heller lågvoltssystemen för några hundralappar brukar vara särskilt hållbara.

Tänk också på att billiga armaturer ofta har inbyggda led-lampor som inte går att byta, medan du alltid kan byta ljuskälla i armaturer som är avsedda för 230 volt.

En annan sak du bör ha i åtanke är att inte köpa fast dig i ett system som blir ett hinder på sikt. Det här är aldrig ett problem för armaturer som drivs av 230 volt, men olika lågvoltssystem är sällan kompatibla med varandra. Det kan alltså vara billigt att köpa en transformator och tre spotlights i ett paket, men om det inte finns några möjligheter att koppla in fler eller andra armaturer senare är det inte särskilt prisvärt på sikt.

När du väljer armatur och lampor behöver du också fundera över hur ljusstarka de ska vara. Om det handlar om dekorationsbelysning brukar några enstaka watt i en led-lampa räcka. Om du ska belysa hela garageuppfarten behöver du lampor som ger betydligt mer ljus.

 

EXTERN LÄNK:

Jämför: Hitta bästa trädgårdsbelysningen här

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Om Aftonbladet